Raad van State: Hotel Noordoostpolder is geen hotel

BANT • Wo 14 maart 2018 | 10:52 • Woensdag 14 maart 2018 | 10:52

Hotel Noordoostpolder in Bant is geen hotelbedrijf. Dat stelt de Raad van State. Dat betekent dat de gemeente Noordoostpolder nu moet optreden omdat het Polenhotel zich niet aan de regels houdt. Omwonenden hadden de zaak aangekaart. Zij stellen dat er onder het mom van een hotel voornamelijk arbeidsmigranten langdurig worden gehuisvest.

Voorwaarden


De rechter bepaalde in 2013 dat het hotel er mocht komen onder de voorwaarden dat het een echt hotel zou worden: waar je zo binnen kan lopen om een kamer te boeken, waar je een hapje kan eten, en waar je als passant een kopje koffie kunt drinken. Die uitspraak kwam er nadat omwonenden de vergunning hadden aangevochten omdat ze vreesden voor een Polenhotel.

Het hotel startte, maar al snel werd duidelijk dat er vooral arbeidsmigranten werden opgevangen. De omwonenden vroegen de gemeente om in te grijpen, maar die weigerde. Volgens de gemeente was het een echt hotel. Die stelling wordt nu onderuitgehaald door de Raad van State

Aangetast rechtsgevoel


Een omwonende zei een paar weken geleden tijdens de zitting bij de Raad van State dat ze vindt dat haar rechtsgevoel is aangetast. Want de gemeente staat volgens haar toe, onder de façade, van een echt hotel een 'Polenopvang' in het dorp staat. Ook zei ze vooral in de zomer veel overlast te ervaren van de arbeidsmigranten die in het hotel verblijven.

Directe sluiting


Rien van der Velde van PvdA-NOP vindt dat het hotel direct dicht moet. "Nu bewoners de zaak bij de Raad van State hebben gewonnen moet de zaak gesloten worden", zegt Van der Velde. "Er is onvoldoende geluisterd naar de omwonenden, die al geruime tijd herhaaldelijk bij de gemeente kwamen aangeven dat het hotel als verkapte huisvesting fungeerde voor arbeidsmigranten en niet als regulier hotel, zoals dit werd beweerd door zowel de uitbater en de  gemeente."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel