Raad van State buigt zich over Hotel Noordoostpolder

BANT • Vr 12 januari 2018 | 15:16 • Vrijdag 12 januari 2018 | 15:16
Over zes weken wordt duidelijk of de gemeente Noordoostpolder moet ingrijpen bij Hotel Noordoostpolder in Bant. Omwonenden vinden dat het geen hotel is, maar een opvang voor arbeidsmigranten. De gemeente ziet het als een echt hotel. De Raad van State boog zich vrijdag over de kwestie. Eerder kregen de omwonenden al gelijk, maar de gemeente zag geen gronden waarop ze kon handhaven.

Jarenlange kwestie
De kwestie rond het hotel speelt al jaren. In 2013 werd het plan gelanceerd om een hotel te maken van het Polderhuis. Omwonenden vreesden dat het een Polenhotel zou worden. Dat werd in eerste instantie door de gemeente ontkend. Maar tijdens een rechtszitting bleek  dat de eigenaar het hotel wilde verhuren aan Martho Flexwerk, een uitzendbureau voor arbeidsmigranten.

Voorwaarden
De rechter bepaalde destijds dat het hotel er mocht komen onder de voorwaarden dat het een echt hotel zou worden: waar je zo binnen kan lopen om een kamer te boeken, waar je een hapje kan eten, en waar je als passant een kopje koffie kunt drinken. 

Vooral verhuur aan Polen
Volgens omwonenden is dat echter nooit gebeurd. Van de 22 kamers die er bij de start waren, worden er 20 door het uitzendbureau vooral aan Polen verhuurd. De andere twee kamers zijn er voor andere gasten. Ook bleek dat er vaak arbeidsmigranten langer dan drie maanden in het hotel verbleven. En Omroep Flevoland toonde toe aan dat binnenlopen bij het hotel om een kamer te boeken niet mogelijk was.

Aangetast rechtsgevoel
Een omwonende zei vrijdag bij de Raad van State dat ze vindt dat haar rechtsgevoel is aangetast. Want de gemeente staat het toe, dat onder er - onder het mom van een hotel - een 'Polenopvang' in het dorp staat. Ook zei ze vooral in de zomer veel overlast te ervaren van de arbeidsmigranten die in het hotel verblijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel