Tot 16 maanden cel voor poging doodslag bij hotel Noordoostpolder

BANT • Di 16 februari 2021 | 13:43 • Dinsdag 16 februari 2021 | 13:43

Twee mannen die in oktober in Bant iemand mishandelden, zijn veroordeeld tot celstraffen. Volgens de rechtbank trapte het tweetal onder meer hard tegen het hoofd van het slachtoffer. Ze namen hierbij het risico dat het slachtoffer zou komen te overlijden op de koop toe.

Een 44-jarige verdachte kreeg daarom 16 maanden opgelegd, een 26-jarige medeverdachte kreeg een celstraf van 12 maanden. In beide gevallen is een half jaar van die straf voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden celstraffen van twee jaar tegen beide mannen.

Roofdier
In de zomer van 2020 had de 44-jarige verdachte een arbeidsongeval in Dronten. Hij kwam hierbij met zijn voeten in een kokende massa vet terecht. De man droeg op dat moment geen beschermende kleding. Het slachtoffer van de mishandeling werkte bij hetzelfde bedrijf.

Op 20 oktober ging de 44-jarige naar het hotel in Bant waar het slachtoffer woont. Hij probeerde hem een verklaring te laten ondertekenen. Daarin stond dat hij tijdens het ongeval wel beschermende kleding droeg. Hierop ontstaat een handgemeen waarbij het slachtoffer de 44-jarige man bij het verlaten van de kamer met een mes in zijn bil steekt.

Een dag later komt de 44-jarige met de 26-jarige man terug bij het hotel. In het rookhok wordt het slachtoffer ernstig mishandeld. Beide mannen hebben onder meer met kracht tegen het hoofd van het slachtoffer geschopt. Volgens een getuige leek de 44-jarige man op een 'roofdier' toen hij schopte.

Het gewonde slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Onderweg daarheen stapte langs de N50 een trauma-arts vanuit een gelande helikopter over in de ambulance.

Bewuste en nauwe samenwerking
Volgens de rechtbank was er sprake van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de mannen. Zo zijn ze samen naar het hotel gereden en heeft de 26-jarige man aangebeld, omdat er niet zou worden opengedaan als de 44-jarige man voor de deur zou staan.

In het rookhok trapten ze meerdere keren tegen het hoofd en het lichaam van het slachtoffer terwijl hij weerloos op de grond lag. Zo hard daar tegenaan trappen kan ervoor zorgen dat iemand komt te overlijden. Dat één van de verdachten slippers droeg doet daar volgens de rechtbank niets aan af

Geweld had evengoed dodelijk kunnen zijn
Het geweld dat tegen het slachtoffer is gebruikt, had volgens de rechter ook dodelijk kunnen zijn. Het OM stelde daarom twee weken geleden dat er sprake was van poging tot doodslag. De rechter is daarmee eens. Alleen door tussenkomst van de getuige zijn beide mannen gestopt. Zij hebben zich kennelijk alleen laten leiden door gevoelens van boosheid en frustratie.

De rechtbank vindt dat alleen een – deels voorwaardelijke – gevangenisstraf op z'n plaats is. Als stok achter de deur en als extra waarschuwing wordt een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd.

In aanloop naar het incident was de rol van de 44-jarige man groter, zijn straf valt daarom ook hoger uit. Ook moet het duo een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel