Rouwadvertentie om verlies opvang in oude kerk

BANT • Vr 16 maart 2018 | 17:07 • Vrijdag 16 maart 2018 | 17:07

Door middel van een rouwadvertentie stopt Herman Russchen met de opvang van mensen in nood in de voormalige gereformeerde kerk in Bant. Een geschil met de gemeente Noordoostpolder hierover liep al 5 jaar en Russchen gooit de handdoek in de ring. De gemeente gaat op 13 april handhaven, dan moeten de huurders eruit. Maar hij zet ze niet op straat, dus hij hoopt dat de huurders dan ander onderdak gevonden hebben.

De gemeente bevestigt dat er ingegrepen gaat worden. Volgens een woordvoerder is er al vaak gesproken met Russchen, maar heeft dat nog niet tot een bevredigende oplossing geleid.

De voormalige kerk waar Russchen woont is groot, namelijk 500 m2. De vorige eigenaar had de kerk omgebouwd tot woonruimte en omdat er woonbestemming op het pand rust, dacht Russchen kamers te mogen verhuren aan hulpbehoevende mensen.

Voedselbank


Hij haalde mensen in huis die tijdelijk geen onderdak hebben. In het begin kwamen ze bij hem via het Leger des Heils: mensen in financiële problemen, daklozen en ook asielzoekers. Als ze huur konden betalen deden ze dat, anders niet. Russchen was blij iets voor ze te kunnen betekenen. De deuren van de kerk stonden open. Hij regelde zelfs dat ze eten kregen bij de voedselbank. 

Maar in 2013 staat er een ambtenaar van de gemeente Noordoostpolder op de stoep. Of hij een vergunning gaat aanvragen, want kamerverhuur mag niet zomaar. Een langdurige procedure begint. Meerdere keren praat de kerkbewoner met de gemeente, maar er blijkt voor zijn situatie niet echt een geschikte vergunning te zijn.

Liever glas-in-lood


Hem wordt geadviseerd een bestemmingsplanwijziging aan te vragen. Maar Russchen zegt dat hij daar veel geld aan moet uitgeven om de bestemming te wijzigen van wonen naar een maatschappelijke bestemming. Navraag bij de gemeente leert inderdaad dat het een kostbare procedure is. Er kan zelfs geen standaardbedrag aan worden gehangen, maar gaat eerder meer dan minder dan 1.000 euro kosten. Geld dat hij liever besteedt aan de bewoners of desnoods aan de glas-in-lood-ramen. En hij heeft al begrepen dat de kans van slagen nihil is, want er wordt ongetwijfeld bezwaar aangetekend. 

Russchen heeft ook een woning in Emmeloord, waar hij kamers aan hulpbehoevenden aanbiedt en daar heeft hij in overleg met de gemeente wel een procedurele mouw aan weten te passen. Hij geeft de gemeente dan ook nog een heel kleine kans, zo besluit hij het telefoongesprek. "Maar dan moeten ze wel met een heel goed voorstel komen!"

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel