Wethouder: "Integratie vluchtelingen nog geen succes"

ALMERE • Wo 21 maart 2018 | 18:50 • Woensdag 21 maart 2018 | 18:50

Van de 700 erkende vluchtelingen die Almere heeft opgevangen, hebben tot nu 20 mensen een vaste baan. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere in een gesprek met het blad Sociale Vraagstukken.

'Integratie nog geen succes'


Volgens De Jonge is de integratie van vluchtelingen nog geen succes. "Als gemeente krijgen we een taakstelling  toegewezen en moeten wij zorgen voor onderdak, dat mensen de taal leren, werk vinden en meedoen in de samenleving. "En daar zijn we by far nog niet goed genoeg in." 

Er komt volgens haar veel bij kijken om de vluchtelingen aan het werk te krijgen. Gebrek aan werk is daarbij niet het probleem. "Ik denk dat we enorm onderschatten hoe het is als je noodgedwongen je land moet verlaten en dan hier komt en binnen een half jaar een huis krijgt, een bijstandsuitkering, leenkrediet en inrichtingskrediet. Als een gemeente dan zegt: zo nu gaan we aan de slag, dan zeggen mensen met hun hoofd wel ja, maar met hun hart niet. Ze zijn nog niet geland." 

Druk op huurwoningen


Inmiddels is het gelukt om voor de 700 vergunningshouders een huurwoning te vinden. Maar daardoor liep de wachttijd voor een sociale huurwoning in Almere, ondanks inspanningen, toch op. De Jonge heeft dat tijdens bijeenkomsten proberen uit te leggen aan inwoners van de stad. "Dan praat je met mensen die zich benadeeld voelen omdat bijvoorbeeld hun eigen kinderen al jaren geen woning kunnen krijgen. Tijdens één van deze bijeenkomsten werd een mevrouw heel emotioneel, ze vroeg me: 'Als er al jaren zo’n lange wachtlijst is, waarom worden jullie dan pas creatief met oplossingen zoeken als er een groep uit Verweggistan komt?' Ik weet niet wat jullie dan zouden zeggen… Maar ik zat met mijn mond vol tanden." 

Realistisch zijn


Om met elkaar op een normale over vluchtelingen te kunnen praten, moeten we volgens De Jonge realistisch zijn. "Je kunt makkelijk zeggen: we moeten iedereen op de vlucht voor oorlogsgeweld opvangen, maar we moeten kijken wat we de mensen dan bieden. Alléén veiligheid, alléén een dak boven je hoofd en alléén een minimaal inkomen. We moeten echt meer doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel