Voorbereidingen nachtvorstbestrijding fruitbomen gestart

FLEVOLAND • Do 22 maart 2018 | 21:46 • Donderdag 22 maart 2018 | 21:46

Om boeren een goede kwaliteit water te leveren voor de bescherming van fruitbomen tegen de nachtvorst heeft het Waterschap Zuiderzeeland een aantal voorbereidingen getroffen. Zo heeft het schap stuwen en waterinlaatplaatsen gecontroleerd.

Veel fruittelers in Flevoland beschermen hun fruitbomen in de nachtvorstgevoelige periode met een laagje water. Door de bomen te beregenen voorkomen ze dat de bloesem of prille vruchten kapot vriezen. De energie die bij het beregenen vrijkomt bij de overgang van water naar ijs voorkomt dat de bloesem kouder wordt dan 0 graden. Een goede waterkwaliteit is daarbij belangrijk.

Het waterschap spoelt momenteel de watergangen in de provincie door, waardoor er minder schadelijke stoffen in zitten. Als de temperatuur rond het vriespunt daalt, zorgen waterschapsmedewerkers er vervolgens ook voor dat er genoeg water beschikbaar is voor de fruittelers. De periode waarin fruittelers hun bloesem bij vorst willen beschermen loopt dit jaar van 1 april tot 2 juni.

foto: ANP

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel