Zeemijn wordt in Markermeer tot ontploffing gebracht

FLEVOLAND • Wo 28 maart 2018 | 14:40 • Woensdag 28 maart 2018 | 14:40

De oude zeemijn die begin dit jaar in het IJ bij Amsterdam is gevonden tijdens baggerwerkzaamheden, wordt volgende week in het Markermeer tot ontploffing gebracht. Dat laat de gemeente Amsterdam weten. 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat de zeemijn per schip verhuizen van het IJ naar het Markermeer. Daar wordt de mijn onder water tot ontploffing gebracht. Dat staat gepland voor woensdag 4 april. Mocht het weer die dag slecht zijn, dan wordt er donderdag 5 april weer een poging gedaan. De operatie duurt naar verwachting tussen de 10 en 12 uur, waarvan ongeveer 1,5 uur op het Amsterdamse IJ. 

De zeemijn lag sinds de Tweede Wereldoorlog in het IJ. Uit onderzoek blijkt dat er geen andere explosieven rond deze vindplek liggen.

Update:
In eerste instantie gaf de gemeente Amsterdam aan dat de mijn verplaatst zou worden "in de richting van het IJsselmeer." Uit navraag blijkt nu dat de mijn in het Markermeer tot ontploffing wordt gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel