Zo vierde Flevoland Bevrijdingsdag

FLEVOLAND • Zo 5 mei 2024 | 18:06 • Zondag 5 mei 2024 | 18:06

Het is 79 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In de hele provincie kwamen mensen vandaag samen om de vrijheid te vieren. En die viering begon al vroeg; in de nacht van zaterdag op zondag vertrokken hardloopgroepen het hele land vanuit Wageningen om het vrijheidsvuur te verspreiden.

Traditiegetrouw wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken. Vanaf het plein voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse capitulatie, krijgen de hardlopers fakkels mee voor tijdens de wandeling.

Team Zeewolde krijgt het Vrijheidsvuur

Delegaties uit Almere, Lelystad en Zeewolde brachten het vuur richting de provincie. Een tocht van tientallen kilometers terwijl het weer niet bepaald mee zat. Toch werden de hardlopers warm onthaald, onder wie de jonge Eloise en Amelie. "Het was heel goed. Een hele beleving", lachten de Lelystedelingen.

Vrijheidsvuur komt aan in Lelystad

Alle vrijheden worden gevierd
Onder het genot van een hapje en een drankje praten over bevrijding; op meer dan 40 plekken in de provincie kwamen mensen samen tijdens de zogenoemde vrijheidsmaaltijden. In Almere werd voor de eerste keer een Keti Koti-vrijheidsmaaltijd georganiseerd, waar mensen stilstaan bij de rol van Suriname en de Antillen in WOII.

Het was gezellig druk in de Cultuurdome

Organisator Glen Leeuwin staat niet alleen stil bij de bevrijding na WOII. "Deze dag staat ook in teken van trans-Atlantische slavernijverleden waar ook onze mensen bevrijd zijn, 150 jaar geleden." En dat deed Leeuwin samen met tientallen aanwezigen.

Zon, zon en nog eens zon
Eerder deze week leek het nog een regenachtige Bevrijdingsdag te worden. Niets bleek minder waar; de zon liet zich geregeld zien, tot grote vreugde van de vele feestbezoekers in Almere. Nog voor de start van de echte festiviteiten, stond de Esplanade aan het Weerwater al vol met mensen.

Lees hier de liveblog over de Bevrijdingsdagfestiviteiten terug

Het vuur van commissaris van de Koning
Op de Esplanade was ook commissaris van de Koning Arjen Gerritsen van de partij. Voor Gerritsen is het de eerste Bevrijdingsdag in Flevoland. Hij is sinds november 2023 in de provincie aan het werk. "Mooi om hier voor het eerst het Bevrijdingsvuur te mogen ontsteken en samen met burgemeester Hein van der Loo een kijkje voor én achter de schermen te nemen", laat de commissaris weten op LinkedIn.

Arjen Gerritsen ontsteekt het vrijheidsvuur in Almere

Organisator Barry Bouquet verwacht in de loop van de dag en de avond nog meer mensen op het plein. En misschien is het wel de laatste keer dat de Esplanade vol staat met Bevrijdingsfeestvierders; er wordt druk gezocht aan een nieuwe locatie. "We merken dat het voller en voller wordt." Er is nog geen definitieve nieuwe locatie, maar Bouquet heeft al wel een idee. "Het Lumièrepark in Almere is een aantrekkelijke plek, daar heb je ook echt meer ruimte."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel