Voetbalclub Batavia '90 is overlast ook beu: "We willen niet over elkaar maar mét elkaar praten"

LELYSTAD • Za 18 mei 2024 | 19:00 • Zaterdag 18 mei 2024 | 19:00

Dat sporten niet alleen maar verbindt is duidelijk zichtbaar in de Lelystadse Waterwijk. Voetbalclub Batavia '90 en een aantal omwonenden liggen al jaren met elkaar in de clinch. Bewoners spreken van veel overlast en willen de club weghebben. "Maar wij zijn die overlast ook beu", zegt Batavia '90 secretaris Igor van Tulden.

Batavia '90 is gevestigd aan de Doggersbank bij de Lelystadse Waterwijk en is omringd door huizen. De club huist al sinds de jaren '80 op het sportpark, waar later steeds meer woningen bij werden gebouwd.

Buurtbewoners en club niet altijd gelukkig huwelijk
Ondertussen is de club in de afgelopen jaren gegroeid van 300 leden naar bijna 1300 leden, die vooral uit de Waterwijk zelf komen, en maken ook leerlingen van de nabijgelegen school Porteum veelvuldig gebruik van het park. Toch is het niet altijd een gelukkig huwelijk tussen buurtbewoners en de voetbalclub.

Al sinds 2017 trekken omwonenden geregeld aan de bel over verkeersoverlast en parkeerproblemen in de wijk. Daarnaast zou de buurt ook lijden onder vernielingen, aangebracht door voetballers. Batavia '90, de gemeente en omwonenden hebben naar oplossingen gezocht, maar de problemen houden aan.

Club snapt de problemen
Een deel van die problemen onderschrijft secretaris Van Tulden ook. "Ik zou het zelf ook heel vervelend vinden als ik elke zaterdag mijn eigen parkeerplek niet zou kunnen gebruiken." Toch is het parkeerprobleem heel lastig op te lossen volgens Van Tulden, en al helemaal door de club zelf. "Wij moeten het doen met de ruimte die we hebben, en zoeken echt naar oplossingen."

Volle parkeerplaats Batavia '90

Maar daar heeft de club de gemeente bij nodig, en daar stokt de voortgang. Om de problemen op te lossen, heeft de voetbalvereniging investeringen nodig van de eigenaar van het park: Sportbedrijf Lelystad. Maar die hebben aangegeven geen grote investeringen of vernieuwingen te doen zonder een besluit van de gemeente. En zo is het cirkeltje rond.

"Het is hier echt een gezellige volksclub zo."

— Ouder lid Batavia '90

In hetzelfde schuitje
Daarnaast vind Van Tulden dat de klagers ook wel erg snel naar de club wijzen. "Als jongeren hier met een harde muziek door de wijk fietsen, krijgen wij al de schuld", verklaart Van Tulden. En die vernielingen zijn volgens de Lelystedeling ook voor de club niet fijn. "We zitten daarmee in hetzelfde schuitje."

Volgens de gemeente en de club zijn er twee mogelijke oplossingen: Óf het hele sportpark vernieuwen en de problemen aanpakken, in samenspraak met de buurt. Óf verhuizen naar een andere locatie, mogelijk in de toekomstige wijk ZuiderC. Voor de klagers is verhuizen de enige duurzame optie. Al zijn de ouders langs de velden nog verdeeld over een mogelijke verhuizing.

"Het is hier echt een gezellige volksclub zo", omschrijft een van de ouders. "Verhuizen kan maar dan wordt het denk ik nooit meer hetzelfde." Toch zien de meeste leden wel in dat er íets moet gebeuren. "Het is soms gewoon gevaarlijk met het verkeer hier. Daar moeten we naar kijken."

Saamhorigheid vanuit Batavia '90
De Lelystadse 'club'secretaris wil vooral één ding benadrukken. "De omwonenden en de club staan aan dezelfde kant. Ze zijn altijd welkom en de koffie staat klaar." Hij hoopt dat de vereniging en de buurt samen kunnen optrekken naar de gemeente. "Dan slaan we de handen ineen en praten we niet over elkaar maar met elkaar", luidt de saamhorige boodschap van Van Tulden.

En dat de twee tegenpartijen nog even op elkaar zijn aangewezen, staat buiten kijf. Het is namelijk nog maar de vraag wanneer er meer duidelijkheid komt over de toekomst van Batavia '90. Eind juni komt de gemeente met een huisvestingsplan voor sport waarin de gemeente kijkt naar alle sportverenigingen in de stad. Een verhuizing duurt nog jaren, vernieuwing mogelijk ook.

Mogelijk hakt de gemeente dus voor juli een knoop door, maar zelfs dan zitten de club én de omwonenden de komende tijd nog in hetzelfde schuitje.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel