Omwonenden zijn voetbalclub Batavia '90 naast de deur zat: 'Het kan niet meer'

LELYSTAD • Wo 15 mei 2024 | 12:14 • Woensdag 15 mei 2024 | 12:14

Omwonenden van voetbalvereniging Batavia '90 in Lelystad doen opnieuw een dringend beroep op de gemeente om de overlast aan te pakken die de club voor de buurt veroorzaakt. Ze vinden dat Batavia moet worden gedwongen om te verhuizen.

Twee omwonenden deden die oproep namens anderen dinsdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Daarin werd gesproken over toekomstige sportvoorzieningen.

Batavia '90 is gevestigd aan de Doggersbank bij de Lelystadse Waterwijk. De club is de afgelopen jaren sterk gegroeid en heeft naar eigen zeggen op dit moment 1.300 leden. Er geldt al een tijd een ledenstop.

"Het kan niet meer, het kan al tien jaar lang niet meer"

— Omwonende

Al tien jaar klachten
Al sinds 2017 trekken omwonenden geregeld aan de bel over de verkeersoverlast en parkeerproblemen. In sommige weekenden kunnen zij hun wijk nog nauwelijks in of uit en staan er overal auto's. Batavia '90, de gemeente en omwonenden hebben naar oplossingen gezocht, maar de problemen houden aan.

Een omwonende zei dinsdagavond dat de buurt ook lijdt onder vernielingen en geluidsoverlast. Zelfs doordeweeks komen sporters nog tot vroeg in de nacht van de velden af, soms onder invloed van drank. "Dat is gewoon voor de bewoners niet meer te doen. Het kan niet meer, het kan al tien jaar lang niet meer. Ik hoop dat Batavia dat ook zo ziet."

Een andere bewoonster gaf aan dat de sportvelden veel te dicht op de huizen liggen. In haar geval zou het om 17 meter gaan in plaats van de 50 meter die als norm geldt voor de afstand tussen de gevel van haar woning en de sportvelden.

Batavia staat open voor verplaatsing
Secretaris Igor van Tulden van Batavia '90 ontkent niet dat er parkeeroverlast is. "We doen ons uiterste best om het in te perken. We zijn al 2,5 jaar niet gegroeid, omdat we verder doorgroeien niet verantwoord vinden."

Hij spreekt "ten strengste tegen" dat vernielingen in de buurt aan Batavia '90 zijn toe te schrijven. Over de vermeende dronkenschap. "Wij stoppen met voetbal trainingen tussen 22.00 en 22.30 uur. Daarna wordt er op sommige avonden nog een afzakkertje gedronken in de kantine," aldus Van Tulden in een reactie op de uitspraken van de omwonenden.

Van Tulden gaf aan dat er op Doggersbank niet alleen wordt gevoetbald, maar dat ook scholengemeenschap Porteum en andere verenigingen gebruik maken van het complex. De vereniging heeft de gemeente in maart per brief gevraagd om mee te denken over oplossingen.

Batavia zelf zou het liefste het bestaande sportpark aanpassen, zodat de overlast kan worden verminderd. Hiervoor is afgelopen winter gesproken met het Sportbedrijf Lelystad.

"Batavia moet niet de keuze krijgen om te verhuizen. Nee, de gemeente maakt de keuze"

— Omwonende

De vereniging staat ook open voor verplaatsing naar een nieuwe plek in de stad. In 2018 is al geopperd om Batavia te verhuizen tot achter wooncomplex Palazzo. Leden stemden destijds en opnieuw in 2021 tegen en wilden aan de Doggersbank blijven.

Een omwonende vindt dat de gemeente zich harder moet opstellen. "Batavia moet niet de keuze krijgen om te verhuizen. Nee, de gemeente maakt de keuze: je verhuist."

Oplossing in ZuiderC niet voor 2030
Verantwoordelijk wethouder Dennis Grimbergen zegt dat recent met Batavia '90 is gesproken over de overlast en mogelijke oplossingen. Er is ook gesproken met Unicum, dat in de wijk Schouw eveneens klachten krijgt over overlast.

Een oplossing kan worden gevonden in het nieuwe stadsdeel ZuiderC, waar 12 hectare voor sportterreinen beschikbaar is. Die ruimte komt mogelijk pas in 2030-2031 beschikbaar.

Er kan ook worden gekozen voor verplaatsing naar locaties bij bestaande sportvoorzieningen, zoals bij SV Lelystad '67 bij de Zuiderzeewijk. Grimbergen voegde er aan toe dat een oplossing niet binnen twee jaar lukt. Dit hangt samen met andere ontwikkelingen bij de sportverenigingen.

De gemeente komt met voorstellen in een huisvestingsplan voor de sport, waaraan op dit moment wordt gewerkt. Dit plan moet in juli klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel