ZuiderC moet het nieuwe stadsdeel van Lelystad worden

LELYSTAD • Do 18 januari 2024 | 13:51 • Donderdag 18 januari 2024 | 13:51

Lelystad moet over twee jaar een nieuw stadsdeel krijgen: ZuiderC. Donderdag zijn de handtekeningen gezet onder een plan voor de bouw van 15.000 woningen ten zuiden van de Larserdreef. De wijk Warande moet onderdeel worden van het nieuwe stadsdeel.

Demissionair minister Hugo de Jonge kwam naar Lelystad om het plangebied met de werktitel 'ZuiderC' te bekijken. Hij zette ook zijn handtekening onder de overeenkomst voor de bouw van de huizen. Dat deed de minister omdat veel grond in het toekomstige stadsdeel in handen is van het Rijksvastgoedbedrijf.

Lelystad deed in oktober een bod om het gebied te ontwikkelen. Toen nog onder de naam Warande 2.0, nu is dat ZuiderC geworden. In het nieuwe stadsdeel kunnen 25.000 mensen wonen.

Mix van woningen
ZuiderC moet bestaan uit een combinatie van huizen en appartementen. De exacte invulling moet nog worden bepaald. Het is wel de bedoeling dat er woningen komen in verschillende prijsklassen. 

Twee derde van de huizen moet betaalbaar zijn, waarvan de helft maximaal 270.000 euro is. Daarbovenop komt zo'n 30 procent aan sociale woningbouw. Dit sluit aan bij de Woonvisie van Lelystad en de doelstellingen van het Rijk.

Het stadsdeel gaat bestaan uit zogenoemde 'buurtschappen'. Daarin is veel ruimte voor groen en water zonder strakke lijnen. Ook komen er onder meer scholen, winkels en horeca en er ontstaat plek voor sportaccommodaties.

'Eerste fase in 2026, geen stroomprobleem'
De eerste fase van ZuiderC moet vanaf 2026 worden gebouwd, zegt de gemeente. Dan gaat de schop de grond in voor zo'n 2000 huizen. Volgens de gemeente is er voldoende stroom beschikbaar voor de eerste fase. Een woordvoerder laat weten dat er vertrouwen is dat er ook genoeg elektriciteit beschikbaar is voor de volgende fases.

Of er een oplossing komt voor de scholen en winkels is niet duidelijk. Dit soort voorzieningen kunnen pas op z'n vroegst in 2027 en uiterlijk in 2029 een elektriciteitsaansluiting krijgen.

Het stadsdeel moet uiteindelijk in 2046 klaar zijn, is de bedoeling. 

Een impressie van ZuiderC

'Station ZuiderC' is nog onzeker
De gemeente Lelystad hoopt dat treinen in ZuiderC gaan stoppen. De Flevolijn loopt namelijk door het geplande stadsdeel. Of er een station komt is nog niet duidelijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet daarover nog beslissen.

Twee jaar geleden werd duidelijk dat Lelystad over het station in gesprek is met ProRail en de NS. Toen werd gezegd dat de bouw van 10.000 tot 16.000 woningen voldoende reizigers oplevert. Dan zouden bijvoorbeeld meerdere sprinters kunnen stoppen op het station.

Bij de aanleg van de Flevospoorlijn werd een ruwbouw geplaatst voor een stopplaats in het zuiden van de stad maar die werd nooit in gebruik genomen. Het gebruiken van deze ruwbouw is niet mogelijk. De gemeente denkt nu aan een station dat zuidelijker komt te liggen waardoor reizigers vlakbij Nationaal Park Nieuw Land uitstappen.

De penitentiaire inrichting

Rondweg en extra beveiligde rechtbank
Een rondweg ten zuiden van ZuiderC moet in 2028 klaar zijn. Het gaat om de Laan van Nieuw Land en de Verlengde Westerdreef. De aanleg van de wegen begint eind 2025 en moet zorgen voor een betere doorstroming en bereikbaarheid.

Ook blijft het plan voor een extra beveiligde rechtbank overeind staan. Deze voorziening zou in 2027 of 2028 ten zuidwesten van de gevangenis moeten komen. Bij de penitentiaire inrichting komt geen wal of muur als afscheiding met ZuiderC maar een groene omgeving, is de bedoeling. Binnen de muren van de PI moet in 2028 een afdeling intensief toezicht  komen.

De gemeenteraad moet de plannen voor ZuiderC overigens nog goedkeuren. Dat moet voor de zomer gebeuren. De naam is ook nog niet definitief.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel