'Station Lelystad Zuid moet zuidelijker komen te liggen'

LELYSTAD • Wo 12 januari 2022 | 22:17 • Woensdag 12 januari 2022 | 22:17

De gemeente Lelystad, ProRail en de NS voeren gesprekken om te zien of het mogelijk is in de toekomst een tweede station in de stad aan te leggen. Dat zegt wethouder Adam Elzakalai.

Als locatie is Lelystad Zuid op het oog, maar dan niet op de plek waar al sinds 1988 een betonnen geraamte ligt dat als basis kan dienen. "Dat halve station ligt eigenlijk wat te noordelijk", zo geeft Elzakalai aan.

Poort naar Nationaal Park Nieuw Land
Gedacht wordt aan een plek iets meer naar het zuiden, zodat het dichter bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen komt te liggen. Het station kan dan ook dienst gaan doen als 'entree' voor het natuurgebied, dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land.

Lelystad breidt op dit moment qua woningbouw steeds meer uit naar het zuiden. Nieuwbouwwijk Warande zal de komende decennia nog fors gaan groeien, waardoor het station in de toekomst omgeven zal worden met woningen.

"Het is een beetje kip/ei"

— Adam Elzakalai, wethouder Lelystad

Hoogbouw rond het station
De wethouder ziet het station er graag komen, omdat er dan ook hoogbouw neergezet kan worden voor mensen die niet per se een auto nodig hebben. "Je kunt dan gaan verdichten."

Het is op dit moment wel nog een 'kip/ei-verhaal' volgens Elzakalai. Het station kan een boost geven aan de woningbouw, maar de vraag is of NS en ProRail het al zien zitten als de hoeveelheid mensen die in de directe omgeving wonen niet zo groot is.

Toch is de wethouder optimistisch. "Ik ga er wel vanuit", antwoordt hij op de vraag of hij station er ziet komen. "Zeker als je straks Warande hebt met 8.000 woningen."

Verdubbeling van de stad
Lelystad heeft het ambitieuze plan om in 2040 er 40.000 woningen bijgebouwd te krijgen. Dat zijn meer huizen dan op dit moment in de stad staan en betekent dus een verdubbeling van de stad.

Aan de zuidkant van de stad komt de komende jaren ook een nieuwe rondweg te liggen, de Laan van Nieuw Land.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel