Verkenning: Woonwijk Warande is beste plek voor Station Lelystad Zuid

LELYSTAD • Za 24 september 2022 | 15:38 • Zaterdag 24 september 2022 | 15:38

Een centrale plek in de woonwijk Warande in Lelystad is de beste locatie voor de aanleg van treinstation Lelystad Zuid. Als de wijk wordt ontwikkeld met 10.000 tot 16.000 woningen, dan levert dat voldoende treinreizigers op om het station aan te leggen. Dat staat in een verkenning die is uitgevoerd in opdracht van de provincie en de gemeente in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen en Prorail.

Bij realisatie van 13.000 woningen zijn er tussen 2.750 en 5.600 in- en uitstappers per dag te verwachten. Dat zou betekenen dat er dan tussen de twee of vier sprinters per uur stoppen op het station. Op basis van het voorgenomen bouwtempo van 667 woningen per jaar zijn er dan in het jaar 2030 voldoende in- en uitstappers te verwachten om het station dan te kunnen openen. De kosten bedragen zo’n tien miljoen euro voor een station aan de huidige spoorlijn.

Een onderzochte locatie nabij de Knardijk valt af omdat er niet voldoende toeristen voor het Nationaal Park Nieuw Land verwacht worden om een station op die plek te rechtvaardigen.

Het al gebouwde Station Lelystad Zuid, dat bij de aanleg van de Flevolijn in 1988 in ruwbouw is aangelegd, kan niet gebruikt worden. Volgens de huidige ontwerpvoorschriften mag een station niet meer in een boog worden aangelegd. Ook is de ruwbouw feitelijk niet meer te gebruiken. De trappartijen zijn inmiddels gesloopt, de perrons zijn te kort en het beton is na 35 jaar zonder onderhoud deels vergaan. Deze plek zal vermoedelijk altijd een spookstation blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel