Lelystadse gevangenis krijgt speciale afdeling voor zware criminelen

LELYSTAD • Do 13 juli 2023 | 20:13 • Donderdag 13 juli 2023 | 20:13

De gevangenis in Lelystad krijgt over vijf jaar een Afdeling Intensief Toezicht (AIT). Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het gaat om een afdeling voor zo'n twaalf gevangenen die een zwaar regime nodig hebben. De nieuwe cellen worden gebouwd binnen de bestaande muren van de penitentiaire inrichting. De aanleg wordt gecombineerd met een renovatie van het gebouw.

Ook komen er vier nieuwe cellen die bedoeld zijn voor gevangenen die meerdaagse zittingen bijwonen in de nieuwe extra beveiligde rechtbank, pal naast de gevangenis.

De minister van Justitie en Veiligheid besloot eerder dat er meer capaciteit nodig is voor de opvang van (zwaardere) gevangenen. Daarom ging eerder dit jaar een AIT open in Arnhem, later dit jaar volgt er eentje in Sittard en nu moet Lelystad er ook bij komen.

Complex en gevaarlijk gedrag
Op een AIT zitten gevangenen met complex en gevaarlijk gedrag. Dergelijke afdelingen bestaan uit zo'n tien tot vijftien personen. Zij kunnen koken, werken, sporten en luchten, maar hebben wel te maken met intensiever toezicht. De gevangenen worden zoveel mogelijk gescheiden van andere gedetineerden in de gevangenis. Daardoor moet voorkomen worden dat crimineel gedrag doorgaat. Ook kunnen de post- en telefoongesprekken in de gaten worden gehouden.

Een AIT is een lager niveau dan de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waarin onder meer Ridouan Taghi en Willem Holleeder verblijven. Dat soort criminelen kunnen wel weer teruggeplaatst worden naar een Afdeling Intensief Toezicht. De Dienst Justitiële Inrichtingen laat weten dat er "gepaste beveiliging" komt.

Bouw valt samen met plannen voor nieuwe rechtbank
Bij de penitentiaire inrichting aan de Larserdreef moet in 2027 of 2028 ook een alternatief worden gebouwd voor de zogenoemde 'Bunker' in Amsterdam Osdorp. Die extra beveiligde rechtbank is verouderd. Eén van de randvoorwaarden daarvoor van het college van B en W is dat Lelystad geen last gaat krijgen van transporten van zwaar beveiligde criminelen.

Twee jaar geleden liet gevangenisdirecteur Ruut Bernsen al weten dat er 24 of 16 zwaarbeveiligde gevangeniscellen in Lelystad bij zouden komen. Dat is de AIT voor twaalf gevangenen en de vier cellen voor rechtbankzittingen geworden, zo zegt hij nu.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel