Directeur gevangenis: 'Extra beveiligde rechtbank gaat Lelystad op de kaart zetten'

LELYSTAD • Di 23 november 2021 | 18:09 • Dinsdag 23 november 2021 | 18:09

Directeur Ruut Bernsen van de PI Lelystad is een groot voorstander van de komst van een extra beveiligde rechtbank naar Lelystad. "Ik ben er heel erg blij mee. Ik denk echt dat het heel goed voor deze inrichting is. Het zet Lelystad volledig op de kaart en daar ben ik erg enthousiast over." Maandag gaf minister Sander Dekker aan dat hij Lelystad als dé locatie ziet voor zo'n zwaar beveiligde zittingslocatie, ter vervanging van de huidige 'Bunker' in Amsterdam Osdorp. In de Bunker staan nu de zwaarste criminelen van ons land terecht.

De precieze invulling van de plannen moet nog komen. Naast een extra beveiligde rechtbank, zouden er ook hoog beveiligde logeercellen moeten komen op het terrein van de gevangenis. Door de rechtbank en gevangeniscapaciteit bij elkaar te zetten, hoeven de verdachten tijdens een meerdaagse zitting alleen nog maar gebracht te worden. Hierdoor wordt het aantal vervoersbewegingen sterk verminderd. "Want dat is logistiek een hele omvangrijke operatie", zegt Bernsen.

Extra Beveiligde Inrichting
Het idee om een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) zoals die in Vught in Lelystad te bouwen, wordt door Bernsen niet meteen van tafel geveegd. "Dat zou kunnen, maar de brief van de minister is nog heel erg nieuw. We moeten nog uitzoeken wat nou heel specifiek de bedoeling is. De minister spreekt van een landelijk dekkend netwerk van hoog beveiligde inrichtingen waarin Lelystad genoemd wordt. Of dat betekent dat wij permanente detentiecapaciteit krijgen of dat het alleen om overnachtingscapaciteit gaat, dat is niet helemaal helder. Maar het moet in elk geval heel hoog beveiligd zijn." Wat het aantal zwaar beveiligde logeercellen betreft wordt er nu gesproken over 24, maar misschien worden dat er 16.

"Ik zou geen enkel bezwaar hebben tegen een EBI, want in het kader van de renovatie van deze gevangenis waren we toch al van plan om wat extra capaciteit daar neer te zetten als strafafdeling. Dat past heel goed in een EBI-concept. Dat moet het komende jaar allemaal uitkristalliseren. En dan gaan wij zien wat de bedoeling is", aldus de directeur. Overigens is in de plannen van minister Dekker niet terug te vinden dat hij een EBI in Lelystad wil bouwen.

De gevangenis in Lelystad is 27 jaar oud en er komt een omvangrijke renovatie die ruim drie jaar gaat duren. "Daarnaast komt die nieuwe rechtbank en binnen wordt de hoog beveiligde logeercapaciteit gebouwd. Dat heeft natuurlijk voor de dagelijkse gang van zaken heel veel effecten. Wij doen dat allemaal met de winkel open, dus dat geeft enorme onrust. Want we hebben heel veel gedetineerden binnen en ook wel 'serieuze mannen'", legt Bernsen uit.

Van groot belang
Directeur Bernsen heeft overleg gehad met verschillende partijen over de geschiktheid van Lelystad als nieuwe locatie voor de Bunker. "Uiteraard is er met ons gesproken door de commissie Brouwer die hierover geadviseerd heeft. We hebben ook contact met de burgemeester en de Commissaris van de Koning, want voor de stad en heel Flevoland is het van groot belang dat dit soort grote projecten hier komen." Bernsen verwacht dat de komst van een nieuwe rechtbank en de zwaar beveiligde logeercellen voor een groot aantal nieuwe banen zal zorgen.

Weinig kans op bezwaar van omwonenden
Het terrein waar de nieuwe rechtbank moet komen ligt aan de rand van de stad, met nauwelijks bebouwing in de buurt. Toch grenst een klein deel wel aan een woonwijk. Gebaseerd op ervaringen tot nu toe denkt Bernsen niet dat er veel omwonenden bezwaar zullen maken tegen de komst van een zwaar beveiligde rechtbank. "Helemaal zonder overlast gaat zoiets nooit, maar dat hebben ze ook als hier helikopters landen of als wij bijzondere transporten hebben met zware gedetineerden zoals we die nu ook al hebben. Dat heeft natuurlijk gevolgen, maar het zou me niets verbazen als omwonenden daar geen notie van hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel