AZC Zeewolde gaat dicht

ZEEWOLDE • Do 29 maart 2018 | 15:36 • Donderdag 29 maart 2018 | 15:36

Het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde gaat per 1 oktober dicht. Dat laten de gemeente Zeewolde en het COA weten.

Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het aantal vluchtelingen dat in Nederland komt afgenomen. In totaal gaan elf locaties verspreid door het land dicht. De locatie in Zeewolde werd gehuurd en is om die reden gemakkelijker te sluiten.  

Verder gaan centra in Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Nijmegen, Utrecht, Zeist, Goes, Maastricht en Sweikhuizen dicht. De operatie zal 250 arbeidsplaatsen kosten. Van de 27.000 resterende opvangplaatsen gelden 5.000 als reservecapaciteit, om te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen. Momenteel verblijven zo’n 20.000 asielzoekers in de opvang. Bijna 8.000 van hen heeft een verblijfsvergunning. 

Burgemeester betreurt sluiting


Burgemeester Gerrit Jan Gorter heeft inmiddels ook gereageerd op de aangekondigde sluiting van het azc: "Ik ben mij ervan bewust dat we het besluit van het COA niet kunnen terugdraaien, maar betreur het wel voor bewoners, medewerkers en veel Zeewoldenaren die vrijwillig betrokken zijn bij het azc. Ruim 300 vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat de vluchtelingen zich welkom voelden in Zeewolde. Het is ook mede aan hen te danken dat veel asielzoekers hun weg konden vinden in ons dorp."

Gorter heeft er bij het COA op aangedrongen om gezinnen te herplaatsen in Harderwijk. Veel kinderen gaan namelijk naar school in Harderwijk en de nodige gezinnen hebben intensief contact met vrijwilligers uit Zeewolde. Zo kunnen zij het contact behouden. Ook asielzoekers met een medische behoefte zouden overgeplaatst moeten worden naar Harderwijk. Deze mensen staan onder behandeling bij specialisten in onder meer het ziekenhuis St. Jansdal.

Commotie


De komst van het AZC in Zeewolde zorgde destijds voor de nodige commotie. Binnen het college van burgemeester en wethouders was verdeeldheid of er onderdak geboden moest worden aan 600 of 900 asielzoekers. Uiteindelijk is er gekozen voor 600 vluchtelingen

Landelijke aandacht


De komst van het AZC werd landelijk nieuws toen Geert Wilders (PVV) de gemeenteraad van Zeewolde ging toespreken in een raadsvergadering. De partijleider van de PVV wilde de komst van het AZC in het dorp tegenhouden. Ook DENK-voorman Tunahan Kuzu sprak de raad toe. Hij wilde juist wel dat er een AZC kwam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel