Huidige collegepartijen plus D66 gaan college formeren

LELYSTAD • Wo 4 april 2018 | 0:36 • Woensdag 4 april 2018 | 0:36

De VVD, Inwonerspartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, SP en D66 in Lelystad gaan samen een college proberen te vormen. Dat gaan zij doen onder leiding van formateur Paul Luijten, oud-Eerste Kamerlid van de VVD. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering waarin de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen werd besproken.

Winnaars uiten kritiek op formatie


De grootste partij, de VVD, neemt het advies van informateur Wouter Kolff over. Die constateerde dat de enige optie voor een nieuw college bestaat uit de huidige collegepartijen aangevuld met D66. Dit kon rekenen op kritiek vanuit de andere partijen die stelden dat vier van deze zes partijen bij de verkiezingen zetels hadden verloren en er op deze manier niet goed naar de kiezer werd geluisterd. Partijen die zetels hadden gewonnen zoals Leefbaar Lelystad, PVV en JongLelystad vallen namelijk buiten de boot.

Leefbaar Lelystad die met vier zetels de tweede partij is geworden, noemde de op handen zijnde formatie 'oude wijn in nieuwe zakken'. De PVV stelde vast dat 'deze poppenkast niets met democratie had te maken'. En ook JongLelystad was teleurgesteld: 'het is de wereld op zijn kop', zo concludeerde deze partij.

De informateur gaf aan dat er bij andere partijen nog te weinig vertrouwen is in JongLelystad. Die partij moet zich als nieuwkomer eerst nog bewijzen. Een samenwerking met Leefbaar Lelystad en de PVV werd als te problematisch gezien.

Kleine opening voor twee-zetelpartijen die één wethouder willen leveren


GroenLinks stak zijn teleurstelling ook niet onder stoelen of banken. De partij eiste meer uitleg over waarom er wel met de twee-zetelpartijen D66 en de SP werd verder gepraat en niet met  GroenLinks of het CDA, die ieder ook twee zetels hebben behaald. De informateur gaf aan dat er in het verleden goed was samengewerkt met de SP en er met D66 makkelijk overeenstemming kan worden bereikt.

GroenLinks wist dinsdagavond nog wel te bewerkstelligen dat de nieuwe formateur in elk geval ook nog gaat praten met andere twee-zetelpartijen die in een 2+2-combinatie samen één wethouder willen leveren. 

De VVD verwacht dat eind mei/begin juni de nieuwe wethouders kunnen worden geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel