Huidige collegepartijen plus D66 gaan college formeren

LELYSTAD • Di 3 april 2018 | 23:35 • Dinsdag 3 april 2018 | 23:35

De VVD, Inwonerspartij Lelystad, PvdA, ChristenUnie, SP en D66 in Lelystad gaan samen een college proberen te vormen. Dat gaan zij doen onder leiding van formateur Paul Luijten, oud-Eerste Kamerlid van de VVD. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering waarin de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen werd besproken.

Winnaars uiten kritiek op formatie
De grootste partij, de VVD, neemt het advies van informateur Wouter Kolff over. Die constateerde dat de enige optie voor een nieuw college bestaat uit de huidige collegepartijen aangevuld met D66. Dit kon rekenen op kritiek vanuit de andere partijen die stelden dat vier van deze zes partijen bij de verkiezingen zetels hadden verloren en er op deze manier niet goed naar de kiezer werd geluisterd. Partijen die zetels hadden gewonnen zoals Leefbaar Lelystad, PVV en JongLelystad vallen namelijk buiten de boot.

Leefbaar Lelystad die met vier zetels de tweede partij is geworden, noemde de op handen zijnde formatie 'oude wijn in nieuwe zakken'. De PVV stelde vast dat 'deze poppenkast niets met democratie had te maken'. En ook JongLelystad was teleurgesteld: 'het is de wereld op zijn kop', zo concludeerde deze partij.

De informateur gaf aan dat er bij andere partijen nog te weinig vertrouwen is in JongLelystad. Die partij moet zich als nieuwkomer eerst nog bewijzen. Een samenwerking met Leefbaar Lelystad en de PVV werd als te problematisch gezien.

Kleine opening voor twee-zetelpartijen die één wethouder willen leveren
GroenLinks stak zijn teleurstelling ook niet onder stoelen of banken. De partij eiste meer uitleg over waarom er wel met de twee-zetelpartijen D66 en de SP werd verder gepraat en niet met  GroenLinks of het CDA, die ieder ook twee zetels hebben behaald. De informateur gaf aan dat er in het verleden goed was samengewerkt met de SP en er met D66 makkelijk overeenstemming kan worden bereikt.

GroenLinks wist dinsdagavond nog wel te bewerkstelligen dat de nieuwe formateur in elk geval ook nog gaat praten met andere twee-zetelpartijen die in een 2+2-combinatie samen één wethouder willen leveren. 

De VVD verwacht dat eind mei/begin juni de nieuwe wethouders kunnen worden geïnstalleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • RHW Jansen

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Blijkt wel weer dat plucheplakkers de kunst van het plucheplakken tot een hoger niveau heeft gebracht.

  Chapeau voor de ondemocratisch kliek.

  reageer
 • Jan

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Plucheplakkers zijn diegen die het niet met hun partij eens zijn en hun pluche meenemen naar een andere partij. In de echte wereld heet dat diefstal en fraude.

 • Klaas

    Do 5 april 2018 Donderdag 5 april 2018

  Nee hoor RHW Jansen, LL heeft dit enkel en alleen aan hun eigen gedrag te danken! Chapeau voor de onderkenning hiervan

 • Barbara

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Ik wil nadat ik vanavond de uitzending van Gemeenteraad van 3-4-18 alsnog heb kunnen volgen mijn petje diep afnemen voor Heer Kruis zijn duidelijk hoorbare aanwezigheid, want dat wat je sterkt, dat moet je heilig zijn, dat moet je beschermen tegen alle aanvallen. .

  reageer
 • Frank

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Waarom blijft iedereen volhouden dat Leefbaar Lelystad zetels heeft gewonnen? Ze gingen de verkiezingen in met 5 zetels en hebben er nu 4!!

  reageer
 • HH

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Leefbaar Lelystad en Partij voor Lelystad - later samengesmolten - hadden bij de verkiezingen in 2014 samen vijf zetels. Dus inderdaad: verloren.

 • Stef

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Ik stem zelf PvdA, maar ik had liever een JongLelystad dan een SP in het college gezien. Toegegeven, ze zijn nog onervaren, maar dat ze daardoor ook "onbetrouwbaar" zouden zijn (althans die suggestie werd gedaan) is niet correct mijns inziens. Ik denk dat je meer vertrouwen in een partij kunt hebben die er keihard voor heeft geknokt om in de raad te komen, dan een partij die vooral heeft "meegelift".

  reageer
 • Stef

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Sander, om eerlijk te zijn had ik dat nog niet (uitgebreid) gedaan, maar bij dezen.

  Het aantal punten dat jij opnoemt, betreft slechts een klein aantal uit een veel groter geheel. Ieder partij heeft zo wel haar "onhaalbare" ideeën... over populisme gesproken, ik neem het een grote partij zoals het CDA met het idee van "gratis parkeren" en een GroenLink met "blokkeren uitbreiding Lelystad Airport" veel en veel kwalijker. Ik vind niet dat je een nieuwe relatief onervaren partij daarop kunt afstraffen. Sterker nog, bij deze partij zou ik kijken naar wat de reden is achter hun plannen. In hun geval is het onmiskenbaar: ambitie. Overigens, er is een reden waarom men teleurgesteld is in de landelijke politiek (dit geef ik ook hartelijk toe als trouwe PvdA-stemmer): misleiding. Enerzijds ben ik blij dat mijn partij met de huidige vorm toch in de coalitie zit, maar anders vind ik het betreurenswaardig dat partijen die jarenlang inwoners hebben misleid en nu afgestraft zijn met minder stemmen/zetels ook in de coalitie gaan komen. Of dat een "goede" toekomst wordt, valt te betwijfelen. Tot slot, ik kan je reactie niet meer lezen, maar ik geloof dat je zei dat deze partij zich niet zou inzetten voor jongeren; dan vraag ik mij nu oprecht af: heb JIJ hun programma wel gelezen?

  Hartelijke groet, Stef.

 • Sander

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Heb je überhaupt gelezen wat hun plannen zijn? Van een gondelbaan langs de OVP (meer dan 10+ jaar geleden al een voorstel geweest, onhaalbaar gebleken) een universiteit (onhaalbaar) de TV-toren openstellen voor publiek, onhaalbaar want het is privé bezit, plus onveilig.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Lelystad heeft baat bij een partij die zich inzet voor jongeren, dat is JongLelystad echter niet, die zetten zich in voor eigen gewin zonder ook maar met constructieve of haalbare plannen te komen.
  Het is juist JongLelystad dat meelift, meelift op de trend dat kleine lokale partijen meer kans maken omdat men teleurgesteld is in de landelijke politiek. Voeg daarbij een hele hoop populistische uitspraken bij en je hebt een winst, een winst over de rug van een groep mensen die juist steun nodig hebben, een groep die de stad moet gaan maken in de toekomst, maar onmiskenbaar wordt misleid.

  Blij dat Lelystad een goede toekomst tegemoet lijkt te gaan met dit college.

 • HH

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Er zit een afspiegelingsfout in de beoogde coalitie die tot problemen zal gaan leiden. In de gemeenteraad is een duidelijke rechtse meerderheid. In de beoogde coalitie/college hebben de linkse partijen PvdA, SP, CU en D66 een meerderheid. Het college zal dus om de haverklap met voorstellen gaan komen waar de raadsmeerderheid tegen stemt, of VVD en IPL moet door de knieën om hun college/coalitie in stand te houden. Dat gaat uiteindelijk niet werken. Het is veel logischer om het CDA in de nieuwe coalitie op te nemen in plaats van D66 of SP, zodat het college/coalitie beter aansluit bij de samenstelling van de raad. Met Hans Maris heeft het CDA een goede wethouderskandidaat, en het CDA is - net als SP - in het verleden ook een loyale coalitiepartij geweest. Zelfs in de oppositie heeft het CDA zich vaak loyaal opgesteld. De SP moet zich overigens afvragen of zij wel echt bereid is om in het college uitvoering te geven aan besluiten van een rechtse raadsmeerderheid. CU, D66 en PvdA draaien waarschijnlijk wat makkelijker mee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joop

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Belachelijk zeg de partijen met de minste stemmen gaan een coalitie vormen en die met de meeste stemmen worden weer opzij gezet net als de politiek in den haag,daar gaan onze belastingcenten.Echt weer kiezerbedrog!!
  lang leve de zogenaamde democratie!

  reageer
 • HH

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  @AV: ik denk ook niet dat Homan en Schoone samen door een deur kunnen. Maar als deze heren zelfs in de oppositie niet over hun eigen schaduw heen kunnen stappen en samen kunnen werken op nasis van inhoud, geeft dat ook aan waarom het door hen voorgestelde coalitiealternatief van VVD-LL-IPL-PVV-CDA niet kan: te veel verstoorde onderlinge relaties. Daarom mijn oproep aan deze partijen: bewijs maar dat je samen met een raadsprogramma kunt komen waar VVD en IPL ook hun vingers bij aflikken.

 • AV

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Beste #HH denkt u dat LL en de PVV ooit kunnen samen werken? U praat dan over een samenwerking tussen de heren Homan en Schoone. Deze konden bij Bindend Lokaal op een gegeven moment ook niet door een deur. Dit gebeurt nu ook niet.

 • HH

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Ik denk dat Leefbaar Lelystad en de PVV vanuit de oppositie meer kunnen bereiken dan uit het college. Vanuit de oppositie kunnen ze samen met Forum Ouderen en Lelystads Belang telkens moties en amendementen indienen die 1 op 1 aansluiten bij de verkiezingsprogramma's van VVD en IPL (en CDA). Deze partijen moeten dan wel meestemmen, tenzij ze om de haverklap het verwijt van kiezersbedrog willen krijgen, maar dat willen de grootste coalitiepartijen ongetwijfeld niet. Zo kunnen Leefbaar en PVV het stadsbestuur toch naar rechts krijgen. Een goede eerste start zou zijn als Leefbaar en PVV op basis van hun eigen programma's en die van VVD en IPL binnen een paar dagen tot een voorstel voor een raadsprogramma zouden komen en dit publiceren, misschien zelfs wel als raadsinitiatief inbrengen voor de eerstvolgende gemeenteraadsbijeenkomst. Als anderen over poppetjes praten, zelf de inhoud naar je toetrekken.

 • Barbara

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Tis even wegslikken die teleurstelling voor sommige partijen, maar wat de Lelystedeling vooral heeft laten zien dat de helft van haar inwoners het geen drol kan schelen wie er op verschillende stoelen plaats gaat nemen.

  reageer
 • Stevie

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  'Met D66 kon in het verleden makkelijk overeenstemming worden bereikt'.
  Draaien om op het pluche te blijven, partijprincipes, als het referendum, opzij gooien en maling hebben aan de kiezer bedoelt hij te zeggen. Ai, ik denk niet dat de burger dit bedoelt heeft.

  reageer
 • Hènry Keyzer

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Ronduit belachelijk Leefbaar met 4 zetels als 2’ partij eruit laten

  reageer
 • AV

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  LL heeft ook relatief verloren. Ze hadden door samenvoegingen vanuit PvL en overloop uit LEUC op een gegeven 6 zetels. Dat is dus een verlies van 2. Er wordt natuurlijk gekeken naar de vorige verkiezingen, dan is dat een winst van 2, maar toch ........ Meneer Schoone en achterban heeft zich rijk gerekend.

 • ih

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Prima, de vriendjes van LL en PVV er buiten gehouden. Zetelroof, roddel en achterklap, vriendjespolitiek, eigen agenda's en onzinnige partijprogramma punten zijn zo buiten het college gehouden. Kunnen de grote mensen praten en de rest mag luisteren hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.

  reageer
 • Klaas

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Leefbaar Lelystad in het college met Wout Jansen trekkend aan de touwtjes had pas echt een ramp betekend!

 • Piet

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Eindelijk iemand die het snapt.

 • Ron

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  De kiezer is er voor de vorm. Dat noemen ze democratie. Maar het zittende pluche doet gewoon waar ze zin hebben en hebben geen enkel respect voor de kiezer en de uitkomst van de verkiezingen. Ik hoop dat LL, PVV, JL in Lelystad straks keihard oppositie voeren en hun tanden nog vaker laten zien dan dat ze gisteravond al deden.

  reageer
 • Peter

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Wanneer gaat LL voor de spiegel staan? Naar mijn mening draait het maar om 1 persoon met aanhang binnen die fractie. Heb recente berichten gezien. LL draait zelf om de interne brei heen. Daar zit het probleem lijkt mij.

 • Anne

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Het zijn niet de grootste partijen maar de meerderheid van de Lelystedelingen is wel voor deze partijen. (gezien het feit dat ze op één van deze partijen gestemd heeft). De mening van de meerderheid wordt dus niet genegeerd, maar de mening van de stemmers op de andere partijen (de minderheid) wel. Gelukkig kunnen die hun mening over zaken uiten in de raadsvergaderingen.

  reageer
 • Stevie

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Het kan haast niet anders, aan uw betoog te zien stemde u D66. U zou een politieke carriere bij deze partij moeten ambiëren.

 • Dhr Slim

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Er is geen andere keuze: LL en PVV zijn onbetrouwbaar daar kun je niet mee bouwen...
  GL tegen vliegveld ... wat verwachten ze zelf ?
  Bovenstaande omschrijving lijkt mij logisch ... echt blij ben ik ook niet .. zoveel partijen .. wethouders etc... ik hou nog steeds Mn hart vast ..

  reageer
 • HM

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Zeer slecht! De politici laten zien dat ze alles bij het oude willen houden en niet geïnteresseerd zijn in de wens van de Lelystedeling.

  De bevolking heeft duidelijk laten zien dat ze het niet eens zijn met het oude beleid en er een andere draai aan willen geven. Dit negeren getuigd van een mateloze arrogantie.

  reageer
 • Jan

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Opvallend toch altijd, als de coalitie niet hetgene is men had gehoopt gaat men goochelen met de cijfers. Lelystad heeft juist wel gekozen voor "oude politiek" door de VVD als grootste uit de verkiezing te laten komen en is dus aanzet.
  Gezien de uitslag is dát de wens van de kiezer en getuigt het van een mateloze zelfoverschatting om voor te willen dringen.

 • Kees

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Onzin. Deze partijen hebben gewoon een meerderheid.

 • Kregting

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  de meerderheid van Lelystad heeft gezorgd voor een meerderheid in de Raad die dit gaan proberen. Lelystad heeft wel gestemd maar niet gekozen?

 • KC

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Het enige "voordeel" is dat het "nieuwe" college de problemen, die het oude college voor zich uit heeft geschoven, moet lossen. Denk maar aan de enorme tekorten op de jeugdzorg, huisvuil problematiek, problemen in de Gordiaan, parkeertarieven, ouderenzorg, werkgelegenheid voor validen en invaliden, armoede bestrijding, sociale woningbouw, etc.
  Sociale woningbouw kunnen we helemaal wel vergeten, want de VVD wil alleen maar vrijesectorhuurwoningen en duurdere koopwoningen laten bouwen. Dat betekent nog grotere wachtlijsten.

 • MKM

    Wo 4 april 2018 Woensdag 4 april 2018

  Op zich niet zo'n gekke redenatie. Tegelijkertijd is het echter wel zo dat de nu formerende partijen de meerderheid van stemmen vertegenwoordigen. Misschien wel de meerderheid die het wel eens was met het oude beleid...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert