Smalle coalitie heeft voorkeur Dronten

DRONTEN • Ma 9 april 2018 | 21:40 • Maandag 9 april 2018 | 21:40

Informateur Harry ter Braak van Dronten geeft met zijn advies voor een driepartijen-college van VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie vooral gehoor aan de wens van VVD en Leefbaar. Die pleiten voor een 'smal' college met een meerderheid van slechts één zetel. Dat blijkt uit de adviezen van de acht fracties in de Dronter raad aan Ter Braak.

De VVD zegt 'de uitdaging' met slechts één zetel meerderheid te willen aangaan, zich in de nieuwe raad te willen richten op de inhoud en geen machtspolitiek te willen bedrijven. Het college zal goed met de raad moeten samenwerken om niet kwetsbaar te worden.
Ook voor Leefbaar heeft een smalle coalitie de voorkeur en dwingt die de raad om een goed debat te voeren. Dat is het afgelopen half jaar goed gelukt. De ChristenUnie heeft ook liever een drie partijencollege.

GroenLinks


In hun adviezen sluiten enkele partijen GroenLinks als vierde partij niet uit. Dat is GroenLinks zelf, dat vindt dat er een stabiele en werkbare meerderheid nodig is. De SP ziet GroenLinks of D66 graag als vierde partij. D66 vindt een college van drie partijen te kwetsbaar en ziet zichzelf als vierde partij. Mocht een vierde partij gewenst zijn, dan kiest de ChristenUnie voor GroenLinks. ​Fractievoorzitters Jaap Oosterveld (CU) en Paul Vermast (GL) willen niet zeggen of zij dinsdagavond alsnog zullen aandringen op deelname van GroenLinks.

Te groot


Volgens Leefbaar wordt een college met GroenLinks erbij te groot. Om de verkiezingsuitslag recht te doen, zou de VVD als winnaar twee wethouders moeten krijgen en Leefbaar, CU en GL elk één. Dat vindt Leefbaar te veel. De PvdA pleit voor drie wethouders.

Geen CDA 


Alle partijen zien voor het CDA geen rol weggelegd in de coalitie, behalve het CDA zelf. De partij zat wel in het vorige college, trok haar beide wethouders vorig jaar terug, omdat zij zich niet langer gesteund voelden door hun collega's van VVD en Leefbaar en door burgemeester Aat de Jonge.

Raadsprogramma


Hoewel partijen geen dichtgetimmerd coalitieprogramma willen, is er wel behoefte aan een raadsprogramma. Daarin geeft de gehele raad aan wat de komende vier jaar prioriteit moet krijgen in het beleid van de gemeente. Over de inhoud zijn de partijen verdeeld. De VVD hecht aan een goed en vernieuwend democratisch proces, waarbij ook de Dronter samenleving invloed heeft op het raadsprogramma. 

Formateurs


De gemeenteraad van Dronten praat dinsdagavond over het advies van informateur Ter Braak. De VVD zal vervolgens voorstellen om verder te gaan met twee formateurs. De VVD zal zelf één formateur leveren, als onafhankelijk formateur is Harry ter Braak beschikbaar.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel