Vissersbond wil compensatie voor gevolgen zandwinning

FLEVOLAND • Do 12 april 2018 | 21:27 • Donderdag 12 april 2018 | 21:27

De Nederlandse Vissersbond in Emmeloord vindt dat vissers gecompenseerd moeten worden voor de gevolgen van geplande zandwinning in het IJsselmeer. De bond heeft daarom een zienswijze ingediend op de vergunningsaanvraag van het bedrijf Royal Smals. Dat bedrijf wil voor de zandwinning een werkeiland aanleggen in het IJsselmeer, ter hoogte van de Rotterdamse Hoek bij Noordoostpolder. 

De Vissersbond laat weten niet per se tegen de zandwinning te zijn, maar er zou zijn afgesproken dat die niet in visgebieden zou plaatsvinden. Volgens de bond moeten vissers tijdens de werkzaamheden omvaren en kunnen ze een deel van hun visgronden niet langer gebruiken. De bond vindt dat er daarom een goede regeling moet komen. 

Daarnaast vindt de Vissersbond dat ook niet goed is onderbouwd wat de negatieve effecten zijn van het aanzicht van het werkeiland in het uitgestrekte IJsselmeerlandschap. Ook worden er vraagtekens gezet bij het effect van kunstmatig licht op het eiland, gevolgen van het geluid en de verwachte stikstofuitstoot door de industrie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel