Deur voor GroenLinks in formatie 'potdicht'

LELYSTAD • Di 17 april 2018 | 9:12 • Dinsdag 17 april 2018 | 9:12

GroenLinks in Lelystad voelt zich niet serieus genomen in de onderhandelingen voor een nieuw college. Dit omdat formateur Paul Luijten en de partijen die een college zouden moeten gaan vormen, het voorstel van GroenLinks en SP om gezamenlijk één wethouder te leveren hebben genegeerd. Dat laat fractievoorzitter van GroenLinks, Sjaak Kruis, op de site van de partij weten. Hij spreekt van 'achterkamertjespolitiek'.

Potdicht


Volgens hem is de afwijzing vreemd, omdat alle partijen eerder verklaarden prima met GroenLinks te kunnen samenwerken. En het initiatief van beide partijen opende, volgens Kruis, de mogelijkheid op een college van vijf in plaats van de nu voorgestelde zes wethouders. Nu de deur 'potdicht' blijkt te zitten, heeft GroenLinks geweigerd te voldoen aan het verzoek van de formateur om drie inhoudelijke punten in te brengen.

Zes wethouders


Eerder adviseerde informateur Wouter Kolff op basis van gesprekken met alle fracties om een college te vormen van VVD, Inwonerspartij, ChristenUnie, PvdA, SP (die ook in het vorige college zaten), aangevuld met D66. Dat zou betekenen dat er zes wethouders zouden komen, waarvan vijf voor tachtig procent en één fulltimer.

Vlucht voorwaarts


Kolff liet in zijn evaluatie doorschemeren dat geen enkele partij samen met een andere partij één wethouder wilde leveren. GroenLinks en SP besloten vervolgens een vlucht voorwaarts te maken, door verregaande samenwerking aan te kondigen. En ze waren dus bereid samen één wethouder te leveren. Op deze manier had GroenLinks een voet tussen de deur kunnen krijgen als het gaat om invloed in het nieuwe college.

SP blijft aan tafel


De SP blijft aan tafel bij de college-onderhandelingen. Volgens fractievoorzitter Alexander Sprong zat de partij daar al op eigen kracht. De SP had graag in een college willen samenwerken met GroenLinks, maar nu dat niet lijkt te lukken blijft de situatie zoals die is. Sprong benadrukt dat SP en GL op veel onderwerpen dezelfde standpunten innemen.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel