Reputatiedeskundige: imago OVP op dieptepunt

FLEVOLAND • Zo 22 april 2018 | 21:13 • Zondag 22 april 2018 | 21:13

Het imago van de Oostvaardersplassen heeft een flinke deuk opgelopen. Dat stelt Mildred Hofkes van het bureau Hofkes Reputatie Management. Dat bureau werkt voor bedrijven die hun reputatie willen versterken. 

De film De Nieuwe Wildernis die een paar jaar geleden uitkwam versterkte het imago van de Oostvaardersplassen in positieve zin. Van die goede naam is niet veel meer over na alle commotie over het wildbeheer, waarbij duizenden beesten zijn afgeschoten.

De commissie Van Geel komt deze week met een visie op de toekomst van de Oostvaardersplassen. Hofkes hoopt dat de protesten daarin een plek krijgen. En als er eenmaal een besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen genomen wordt, dan is het zaak dat dit met verve wordt verteld. Hofkes mist leiderschap in het dossier. Volgens haar moet er na een definitief besluit een leider opstaan die het nieuwe beleid duidt. Die persoon dient de verbinding te zoeken met voor- en tegenstanders. 

Bureau Hofkes werkt onder meer meer voor Hogeschool In Holland, woningstichting Ymere, De Kamer van Koophandel, de Nationale Postcode Loterij en de Port of Amsterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (38)

 • maggie

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Misschien een idee om een reis te organiseren voor alle pro Oostvaarders naar het gebied ..daar rond te lopen en dan eens een mening geven want vanaf de pc is dit zo makkelijk,,en ja ik woon er vlakbij ..deze schande van Flevoland. ,,de meningen van sommige die blijkbaar niets om dieren geven vind ik echt beangstigend, de toekomst van ons land.. nou zijn mijn kleinkinderen maar mooi klaar mee..want die niets om dieren geeft zijn vaak het begin van iets heel slechts...

  reageer
 • peter van den bemt

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Bureau Hofkes doet hierbij een open sollicitatie.

  reageer
 • Laurens

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  dan zie ik hoogleraar Han Ollf in het programma NIEUW LICHT vd E.O. doodleuk verkondigen dat er geen dieren sterven door hongerdood. Dan hoor ik de boswachters van SBB zeggen dat er al voldoende gras staat. 1 dag later zie ik persoonlijk millimeter gras waar de grazers niet aan hebben. Als je deze onzinnigheden verkondigt die dus direkt te weerleggen zijn, dan is het toch logisch dat de reputatie en geloofwaardigheid kelderen. Ooit was flevoland trots op wat de nieuwe wildernis was, ik zou mij nu persoonlijk schamen voor iets wat de nieuwe wildernix is geworden. Project mislukt. Exit OVP. en tja helaas gaat er dan voor bv. een Han Olff een geldkraantje dicht, want objectief zijn de heren ocologen niet met hun lopende onderzoeken daar.

  reageer
 • Kate

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Zo ontzettend met je eens!

  Ik ben en blijf ook uitermate verbaasd dat ook het OM hier niets mee doet.

 • Jelle

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Zou zeggen mensen die het een project noemen stoppen ermee en dan het bestemmingsplan terug bestemmen en na streven. want het was ooit bedoeld om industrieterrein op te maken, en lijkt mij met de huidige economie een heel goed plan. Worden bedrijfskavels ook weer betaalbaar voor de startende ondernemer. en het grondbedrijf gemeenten ook weer vrolijk.

  reageer
 • Nuchter

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ik weet niet waar u uw Info vandaan heeft, maar op de OVP heeft nooit de bestemming industrie gezeten. Sterker nog, de bodem daar was economisch nergens geschikt voor. Hierdoor kon de natuur zijn gang gaan en ontstond een door de natuur gevormd vogelgebied.

 • ./\/\.

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  We zijn in Nederland geen echte natuur meer gewend. Alles is aangeharkt, beheerd, geregeld, geprotocolleerd, afgestemd in werkgroepen en commissies. Een dood dier laten liggen kan niet in onze samenleving waar de cavia een staatsbegrafenis krijgt. In mijn ogen heeft het imago van het intellectuele gehalte van de dierenactivisten een forse deuk opgelopen. Er zitten een paar mensen tussen die redelijk zijn en met argumenten de discussie aangaan, maar de meerderheid zijn raaskallende bezetenen met wie geen dialoog mogelijk is.

  reageer
 • Catharina Sala

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Een dood dier raken we niet van in paniek, van duizenden dode dieren die verhongeren achter een hek wel! met de illussie dat er in Nederland wilde natuur mogelijk is moet maar eens voor eens en voor altijd afgerekend worden.
  Natuur ontstaat, dat wordt niet door mensen gemaakt, en als er ergens dieren uitgezet worden op een door mensen drooggelegde zeebodem ( waarmee ooit zowiezo heel veel natuurlijk zeeleven vernietigd is), en die dieren staan daar achter een hek, moet daar voor gezorgd worden. zoals overal in Nederland dieren volgens wettelijke regels verzorgd moeten worden. Volgens de wet mogen zelfs dieren die volgens de wet onder "wilde dieren in natuur vallen"gevoerd worden als daar noodzaak toe is. De grote grazers vallen echter volgens onze wet en regelgeving niet onder de natuur, dus moeten ze zelfs verplicht goed verzorgd worden. Dit natuurlijk in het geval van onafhankelijke rechtspraak!

 • laat alle reacties zien
 • M.van Gelder

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Kees d. een bel op mijn fiets??? ik heb een toeter op mijn elektrische rolstoel .
  vriendelijke groet

  reageer
 • M.van Gelder

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Vind het zo ,zo jammer...dat er met gekleurde bril word gekeken...ja deze dieren leven in "betrekkelijke vrijheid"...Maar ze kunnen niet verder treken als de grond slecht word,als het eten op is...want ze zitten gevangen in de hekken...en leven in een Hel !!! Waarom mensen zelf gaan ingrijpen en soms over de scheef gaan..snap ik wel...Niemand luister naar die mensen die maar 1 doel hebben...de dieren te helpen ...en dit al jaar op jaar op jaar .En er word maar geschoten en geschoten...ook dat snap ik dieren mag je niet laten lijden ,maar er zijn zo veel mensen geweest die dieren willen opvangen en een beter leven willen geven...daar word niet naar geluisterd...Neeeee dat zij oproerkraaiers...en moeten ophouden nu de natuur weer wakker word. Ik ben tegen het bedreigen van medewerkers van dit concentratie camp daar hun ook alleen hun centen moeten verdienen en ook hun gezin moeten onderhouden, maar 1 ding is wel duidelijk wij als dierlevende Mensen willen een andere oplossing...en oplossingen zijn mogelijk dat laat de Veluwe en andere natuur gebieden zien...
  Maar dit huidige bestuur van dit gebied wil en wil niet hun fouten of ander opties maar overwegen...nee Hun alleen hebben gelijk en word er geschoten en geschoten...en met dikke tegenzin en onder hele grote druk gevoed. Een schande is het...zou dit een welwillende boer doen dan word hij aan de schandpaal genageld en bankroet verklaard!! en dat vind ik dus een hele grote schade...en nee ik ben niet tegen beheerd jagen en ja ik eet graag een stuk vlees zo ook mijn honden... Ik ben blij dat er nu eindelijk landen als Duitsland/Noorwegen/ Canada?Engeland nu eindelijk ook gaan inzien wat een hel het daar is...en mee willen helpen Eindelijk zeg ik....en Dank je wel alle voergroepen en Stichting Cynthia en Annemieke die een lans breken voor deze dieren en hun leed!!!! diep respect heb ik voor hun

  reageer
 • Onno

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Beste M. van Gelder, hou nu een op om de OVP te vergelijken met een concentratiekamp, ikvind dat een gotspe.

 • Carla

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Beter dan dit kan ik het niet verwoorden.
  Dank je wel

 • Job

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Wederom een eenzijdige belichting. Ook op de Veluwe, het waterleidinggebied bij Bloemendaal en andere natuurgebieden in Nederland (maar ook in de landen om ons heen!) worden dieren afgeschoten om de wildstand in control te houden. Het bijvoederen heeft een averechts effect, maakt de dieren sterker met nog meer paringsdrang, dus nog meer nageslacht.
  Daarmee zeg ik niet dat er wellicht iets anders met de OVP moet gaan gebeuren. Alle dieren er uit, en bestempelen als woongebied, dus vol bouwen met huizen, is ook een oplossing, al voel ik de protesten richting vliegveld Lelystad al aankomen.

 • kees d.

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Wanneer houdt dit onzinnige gejammer van de "dierenvrienden" eens op? Kijk om je heen en zie wat er daar allemaal aan dierenleed plaatsvind. Als de inspectie dierenbescherming het niet eens was geweest met de gang van zaken in de OVP had zij allang ingegrepen.

  reageer
 • Janine

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Kees ,de Dierenbescherming was niet eens komen kijken .
  Ze hebben heel veel brieven gekregen maar kwamen niet kijken.
  En al het dierenleed om ons heen ,denk je nou echt ,dat wij dat niet zien .
  Ik besteed 100 euro per mnd aan dierenorganisaties.de meeste leden besteden geld aan verschillende dierenorganisaties.
  Je bent zelf denk ik niet Oostvaardersplassen geweest?
  Want dan zou je niet zo praten ,of je moet een dierenhater zijn ,dat kan .
  De dieren op de Oostvaardersplassen leven gemiddeld nog geen jaar ,waarvan 3 maanden zonder eten of schoon water.
  Lopen met de vrieskou zonder eten op die kale onbeschutte vlakte te zeulen .
  MOEDERPAARDEN met veulen,doodziek van de kou en zwakte.
  En wij ( de mens) lekker warm bij de kachel ons vol vreten en onze huisdieren volproppen.
  Terwijl die dieren daar op het ijs liggen te sterven .
  Waarom geven de boswachters niet de kogrl voor dat de winter begint ?
  Waarom laten ze die dieren eerst 3 maanden in de vrieskou lopen.

 • Laurens

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  de dierenbescherming zet vraagtekens en heeft problemen met de uitvoer van het z.g.n afschotbeleid. dit alles stond te lezen in hun quickscan omtrent de ovp. maar vervolgens doet men daar weer helemaal niets mee. dus inzake deze quickscan zet ik mijn ????????? bij de dierenbescherming

 • M.van Gelder

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Denk je dat nu werkelijk???? er zijn vele andere dingen in het belang (voor al ego's ) en evt dingen die wij niet mogen weten
  Dieren bescherming?? die zij er geweest ook dierenlot heb ik begrepen maar kunnen niets en nietssssss omdat dit onder een ander belijd en wetgeving valt...zou zeggen ga je eens inlezen voor dat je zulke uitspraken doet...DE OVP die hebben zeer zeer lange vingers...en laten zich al meer dan 30 jaar niet op de vingers tikken...(hopelijk worden ze nu eindelijk wijzer ) Beide organiesatie's hebben ook hun donatie's van jaren en jaren verloren door hun opstelling en niet alleen van mij..

 • kees d.

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Deze mevrouw is bijna echt op de hoogte want ze heeft een bel op haar fiets.

  reageer
 • Janssen

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Beter een bel op je fiets dan een bord voor je kop

 • Job

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  @Sanne:
  Ook het natuurgebied in Polen kent beperkingen en grenzen, net als elk ander natuurgebied in de wereld. Alleen alles wat vliegt is grenzeloos.

  reageer
 • w .berkouwer

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Meen dat ze in Polen predatoren hebben,maakt het toch iets natuurlijker.

 • Wendy

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Laten we de derde wereld er aub buiten houden. Staat hier totaal los van. De dieren in de ovp zijn niet “vrij” dus miet je ze volgen en helpen daar waar nodig. Als ze kunnen migreren is er niets aan de hand en kunnen ze zelf eten gaan zoeken. De ovp zien er uit als 1 grote dorre ellende. Niets natuurlijks aan dus. En de mega stallen? Ja ook verschrikkelijk. Maar dieren leed is dieren leed of het nu de mega stallen zijn of de ovp. Niets doen is GEEN optie.

  reageer
 • amarella Wilhelm

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Wij pikken steeds meer natuurgebieden in voor bebouwing, als er dan geen bebouwing wordt uitgevoerd pakt moeder natuur gewoon haar eigendommen terug.

  reageer
 • Henkb

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Staatsbosbeheer doet goed werk, voeren uit wat hun wordt opgedragen. Niets mis mee. En hetze tegen oostvaardersplassen heeft niets met dierenwelzijn te maken, anders hadden deze zogenaamde dierenvrienden geen verkeerd hooi, brood, wortels,uien, stroopwafels en pannekoeken gevoerd. Ook ik kom er elke week en hoor alleen maar positieve geluiden. Vraag me ook af, en kan er niet achter komen, waarom nadruk ligt op de paarden. Deze half wilde paarden komen uit polen waar ze zonder bijgevoederd te worden, ook in de winter daar in vrijheid leven. Laten ze eens druk maken over megastallen, ophokkippen, mestkalveren en de vele stalbranden, daar is echte dierenleed.

  reageer
 • jarren

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Precies Henkb Het zijn wilde dieren en geen huisdieren. Elk wild dier eet zich rond vlak voor de winter start zodat ie kan overleven. Dit doen alle wilde dieren en ja aan het eind van de winter zien ze er magerder uit want weinig of geen eten doet dat nu eenmaal . Zwakke en zieke dieren overleven niet. Maar aangezien ze in de OVP geen natuurlijke vijanden hebben moet de mens een handje helpen om erger leed te voor komen. Circe of life heet dat .Ik vind de OVP een schitterend mooi gebied.

 • Stephanie

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  'Ze' maken zich ook druk over megastallen etc. Dit gaat over OVP. En ja, de paarden zijn half-wild niet helemaal dus. En in Polen zorgen ze er stukken beter voor dan hier, ze zijn dan ook woest over het wanbeleid bij OVP! Er moet namelijk wel ingegrepen worden (had gemoeten, nu al te laat voor duizenden dieren) door hengsten te castreren of eruit te halen om maar iets te noemen. Hetze? De enige hetze is die tegen de activisten. De dierenliefhebbers dus.

 • Kitty

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Je hebt het over in vrijheid leven maar deze dieren leven achter een hek... en konik betekent alleen maar klein paard daar is niets wilds aan

 • Dirk

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Misschien dat ze daar vrijer rond kunnen lopen en er genoeg voedsel is. Daar weten precies hoe ze met deze paarden om moeten gaan omdat ze daar ook vandaan komen. Moet maar eens een einde aan het beleid OVP komen na 20 jaar.

 • Monica

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Gelukkig! Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Goed omschreven, ik ben het hier helemaal mee eens.

 • Sanne

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ten eerste zijn er misschien een paar mensen van de vele dierenvrienden geweest die Zo stom zijn geweest om dingen als koek te voeren, het gros voert schraal hooi. Ten tweede haal jij een bijzonder mooi punt aan: de dieren leven in polen IN VRIJHEID, anders dan achter het hek op de Oostvaardersplassen. Ten derde: zou het niet mogelijk kunnen zijn dat deze dierenliefhebbers zich inzetten voor meerdere soorten van dierenleed?! Al met al zeer bekrompen reactie zonder ook maar iets verder te kijken dan uw neus lang is.

 • jennie windstra

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  ieder zijn mening ik ben er nu een paar x geweest en word hier dus niet vrolijk van wat ik hier zag het is niet normaal dat er zoveel dieren sterven of worden afgeschoten en elke dag sterven er nog dieren daar en dit heeft niets met natuur te maken als je op een gegeven moment een afrastering tegen komt. Ik kan niet snappen dat mensen dit een normale zaak vinden .Wij hebben hier natuurgebieden in het noorden waar niet zo met die dieren word omgegaan.En u heeft het over vrijheid en dat is in dit geval niet zo

 • Ron

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  In de categorie open deuren dit verhaal.

  reageer
 • Jeroen

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Blijkbaar is het niet bij iedereen bekend dat de ovp "ontstaan" zijn. Het was de bedoeling dat er een industrieterrein voor zware industrie zou komen, langzamerhand is het ingenomen door de natuur. Vele vogel soorten en planten zijn er te vinden.
  De hoefdieren zijn er ongeveer 25 jaar geleden aan toegevoegd voor de vegetatie, en daar hoort een natuurlijk leven en dood bij, laat SBB gewoon hun werk doen.

  reageer
 • Alwine

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ingenomen door de natuur????
  Het is een water gebied, totaal ongeschikt voor hoef dieren!
  Een groot ego project, dat valt onder DIEREN MISHANDELING!!!
  Een natuurlijk leven dat is omringt door hekken valt NIET onder natuurlijk leven, de dieren kunnen geen kant op.

 • Martine

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  zijn jullie wel eens in de derde wereldlanden geweest....
  die mensen hebben niets te eten, maar planten zich toch voort
  de natuur is voor iedereen gelijk

  reageer
 • Diny Walen

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Idd er is niets maar dan ook niets moois meer aan de Oostvaardersplassen

  reageer
 • Mb

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Nou, en na vandaag blijft er niets posiefs meer over van de OVP! Vanavond ned1 commercial! En op omroep Flevoland! Hulde aan de strijders! En dat de verantwoordelijken de schandpaal krijgen met bijpassende straffen!

  reageer
 • Jos

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Net zo als Pieter kom ik er ook regelmatig, vanaf 1981, en wat is het gebied achteruit gegaan! Van mooie natuur met veel dynamiek en ontwikkeling is het verworden tot een platgetrapte weide, met dank aan de wetenschap, de politiek en de beheerder. Doe er wat aan!!!

 • Pieter

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Wederom een trieste reactie ingegeven door het totaal ontbreken van enige kennis van zaken omtrent de OVP. Kom er iedere week en iedere week, alle seizoenen, geniet ik ervan. Dat er dieren de winter niet overleven is wél hoe de natuur werkt. En dan gooien deze zelfbenoemde weldoeners hooi over de omheining waar de plastic binddraden nog omheen zitten (zelf gezien) stelletje EMO mutsen. En dan weer zoiets roeptoeteren over 'de verantwoordelijken'. Hebben jullie Hans Klok ook gevraagd na zijn belachelijke toespraakje hoe het met zijn dieren gaat die hij te pas en te onpas in zijn shows gebruikt? Wat een gochme....

 • liliane philips

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  noemen ze het tegenwoordig het uitmoorden van dieren
  imago heeft een deuk opgelopen ? niks deuk pure moord op beesten die zich niet verweren kunnen

  reageer
 • amarella

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Idd liliane philips, wij pikken steeds meer natuurgebieden in voor bebouwing, als er dan geen bebouwing wordt uitgevoerd pakt moeder natuur gewoon haar eigendommen terug.

 • Mariska

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ben regelmatig in de Oostvaardersplassen en in het bezoekerscentrum. Ik vraag mij dan ook af waar deze deskundige zich op baseert. Volgens mij is het namelijk net zo druk als eerst en hoor nooit iets negatiefs.

  reageer
 • Johannes

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Met de kennis van nu is het altijd makkelijk, om NU een oordeel te geven.

  reageer
 • de Vries

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  De onvrede over dit beheer was er al ruim 20 jaar!! Daarom kwam ICMO 1 en 2, maar alle kritische geluiden werden onder de mat van natuurlijke processen geveegd. Hopelijk komt er nu eindelijk een einde aan dit dierenleed en onderzoekt een onafhankelijke commissie hoe dit allemaal zo ver heeft kunnen komen.

 • Merreha

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  De Nieuwe Wildernis was een promotiefilm voor de OVP. Detailbeelden die de werkelijkheid naar de achtergrond hebben gedrukt.
  Het blijft een platgetrapte en kaalgevreten stuk land tussen Lelystad en Almere. Weinig variatie in het gebied. En met een groot hek erom heen die er voor zorgen dat de grazers niet verder op zoek kunnen naar voer.
  Het beleid van SBB is inmiddels allang achterhaald en draagt bij aan een steeds verder oplopende discussie over het welzijn van de grazers.
  De zogenaamde imagoschade is niet meer te herstellen. Tenzij de als maar op zich laten wachtende commissie van Geel het roer drastisch gaat omgooien.

  reageer
 • Henkb

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ben volledig met Job eens.
  De natuur (afgelopen 4 winters) heeft er voor zorg gedragen dat er voldoende voedsel was waardoor de vrouwelijke dieren in goede conditie waren en gezorgt hebben voor veel nakomelingen. Dit was boven de graasdruk nu heeft die zelfde natuur (deze winter) er voor gezorgt dat de populatie weer op niveau uit kwam die voor het gebied acceptabel is. Door Staatsbosbeheer is vanuit reactief beheer rond 90% voortihdig geschoten zodat de dieren niet hoeven te lijden, er wordt gestreefd naar 100% maar dat is helaas niet haalbaar. Door belangenorganisatie LTO wordt de boeren geadviseert om max. 10 runderen per hectare te hebben, omgerekend zou dat 20000 grote grazers in ovp zijn. Tot slot door faunabescherming, Dierenbescherming, dierbaar Flevoland wordt onderstreept dat ze achter het beleid van de provincie staan.

 • Job

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Promotiefilm of niet; de beelden uit de film zijn niet ‘fake’. De geboorten, het leven en sterven van de dieren in de OVP is zoals het is. Het sterven van het ene dier, is leven voor het andere. Zolang ook de grote grazers zich nog zo massaal voortplanten, is er ook genoeg te eten voor ze. Misschien is het goed om natuurlijke vijanden in het gebied toe te laten om de biodiversiteit op peil te houden. Overigens is de mens voor elke diersoort de grootste bedreiging. Zelfs in de richting van zijn eigen soort.

 • Roy

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Hopelijk kunnen de actievoerders zich snel vinden in het rapport. Dan moet het nieuwe park een kans krijgen zich weer op de kaart te zetten. Er is veel moois van te maken. Dan kunnen we gerust de winter in.

  reageer
 • Eduard Smit

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Van wie zijn die Oostvaardersplassen eigenlijk? Voor wie of wat zijn die Oostvaardersplassen eigenlijk? Het was overduidelijk een prestige object. Met een prachtige film als propaganda voor de buitenwereld, van kijk eens wat wij (Staatsbosbeheer) hier in Nederland hebben verwezenlijkt. Dat de werkelijkheid er nu na tientallen jaren van eigen dunkt en mismanagement heel anders uitziet kunnen zij niet verkroppen. De bedenkers van dit achterlijke plan om "natuur" te creëren blijven hun dierentuin achter hekken maar zonder verzorging met verve verdedigen. Het zijn natuurlijk gewoon een stel sadisten met tunnelvisie.Nu de halve wereld dit niet langer aan kan zien en ze te schande maakt op sociale media en zelf het initiatief neemt om dan maar voor die dieren te gaan zorgen door ze te gaan voeren en er actie voor te voeren komt de overheid ineens in actie tegen de mensen die dit leed aan de kaak stellen en het aan de grote klok hangen. Massaal houd de politie actievoerders en gewone "voerders" in de gaten en deelt te pas en te onpas fikse boetes uit voor het opkomen tegen onrecht. Mensen worden er zelfs voor gearresteerd en opgesloten. Het is al meerdere keren opgenoemd dat Ghandi ooit gezegd heeft dat je de grootsheid van een land en zijn morele vooruitgang kan afmeten aan de manier waarop zij met hun dieren omgaan.“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.” Nederland komt er in dat opzicht dus heel beroerd van af!

  reageer
 • Henkb

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Eduart, snap wat je zegt, maar moet concluderen dat niet alles klopt. De oostvaardersplassen werden in huidige vorm gecreeerd door rijksdienst voor ijsselmeerpolders, zij hebben in begin 80e jaren de heckrunderen en konickpaarden uitgezet en in 1992 de edelherten. In 1996 ging dit over naar ministerie van landbouw en visserij en kreeg sbb de opdracht om dit als werknemer te beheren. In periode tot 2010 werd begonnen met aanleg van een corridor naar de Veluwe tot dat Henk Bleeker de stekker eruit trok (heeft provincie tientallen miljoenen gekost) omdat sbb samen met provincie toch dit wilde realiseren werden zij gedwongen om hiermee te stoppen.

 • Pieter

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Goh, ooit wel eens gezien hoe ze in India met dierenwelzijn omgaan?

  Wij willen hier EMO natuur, eenden volproppen met (schadelijk) witbrood, dieren in de OVP bijvoeren met totaal verkeerd hooi en strooi etc.etc.

  En de beleidsmakers zwichten maar weer.

  Waar blijven trouwens al die trailers waarmee de dieren wel even zouden worden weggehaald?

  Triest dat dit land ten onder gaat aan amateur demonstranten die niet gehinderd door enige kennis van zaken de ander hun wik opleggen.

 • Flevolander

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Misschien kun je geen natuur meer hebben in dit land waar lieve poezenfilmpjes de norm zijn. Het zal moeilijk worden om al die negatievelingen uit te leggen wat natuur is en wat normaal is in de natuur. Als het aan hen ligt wordt het een grote kinderboerderij waar je beesies kunt aaien en sijssies kunt zien.

  reageer
 • Janine

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Even voor de duidelijkheid ,het is daar een nep cultuur achter hekken .

  Waar dieren in de wintermaanden zonder beschutting de hongerdood lijden,3 maanden lang.
  Die dieren hadden ze voor de winter begon al het genade schot moeten geven.
  De dieren lagen op het ijs te sterven.
  Jonge dieren ,ze hebben niet eens een tijdje mogen leven.
  Dan kan je ze toch beter voor de winter begint al die ellende besparen.
  Maar dat is deze winter niet gebeurd.
  Of zijn er nu echt mensen die er lol in hebben om die dieren zo te laten lijden.

  In mijn vrienden kring heb in verschillende jagers ,die in de echte natuur jagen ,ze hoeven nooit een uitgemergelde dieren te schieten ,alleen een overschot aan dieren ,is ook niet leuk maar dat is nu eenmaal de echte natuur.
  Want on echte natuur hebben de dieren zelf tot hun dood eten kunnen vinden.

  Weet je zelf wel wat echte natuur is?

 • Nuchter

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Dit land kent helemaal geen natuurlijke gebieden meer, behoudens misschien de Waddenzee. De rest van wat wij in Nederland natuur noemen is allemaal gecultiveerd landschap. Dus eerder CULTUUR dan natuur!

 • Mariska

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Het grote schandaal van Nederland !!!

  reageer
 • Wilma

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Het tij kan gekeerd worden, gewoon zorgen dat misstanden daar nooit meer plaatsvinden.

  reageer
 • Patsie

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Dankzij dierenvrienden,die dit leed niet langer tolereren.

  reageer
 • Dirk Zaan

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Een mooi moment om er mee te stoppen en er gewoon een park van te maken. Of het bedrijven terrein wat het oorspronkelijk na de droogmaking moest worden. Nu de Markerwaard er voorlopig niet komt komen we gewoon land te kort.

  reageer
 • Yvon

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ja natuurlijk laten we het gewoon volbouwen prima idee, kunnen de vliegtuigen er ook gewoon overheen vliegen als 't geen natura2000 gebied meer is. Wat een onzin voorstel. Nee gewoon minder dieren zodat er genoeg te eten is.

 • Rob

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ja grandioos 😞

  reageer
 • Henk24

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  De film ‘De Nieuwe Wildernis’ liet een sprookjeswereld zien. Nu de praktijk heel anders is, schrikken velen zich rot.

  reageer
 • Jaap

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Dat is met de meeste films zo.

 • Boels

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Reclamepsychologen en reputatieopleukers weten een scheet heel goed als aangenaam geurtje te verkopen.

 • Rick

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ha ha nou daar hoef je geen reputatie deskundige voor te zijn om dat te concluderen.

  reageer
 • Knarre

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Hahaha helemaal mee eens, Je kunt beter de Oostvaardersplassen beter de doodsvaardersplassen gaan noemen. Wat een karkassen heb ik gezien.😟

 • Aad

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Een flinke deuk is wel de understatement van het jaar en het enorme dierenleed, vernietiging van de biodiversiteit en enorme terugloop van (beschermde) vogelsoorten is niet even “weg te poetsen” om het imago van Staatsbosbeheer en de Oostvaardersplassen op te vijzelen. Mijn vertrouwen is weg en met de afschuwelijke beelden van de afgelopen winters op mijn netvlies zal/kan geen pr campagne daar nooit verandering in brengen. Toegeven dat men fout zat, een ander beleid, onafhankelijke controle hierop, een andere beheerder en naam lijkt mij een wijzer besluit.

  reageer
 • Katinka

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Juist, Aad precies zo denk ik er ook over! 👍

 • Do

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  In de natuur gaan dieren nou eenmaal rot dood, of ze worden opgegeten...of verhongeren.
  Dit blijft ze bespaart in de ovp door middel van een kogel, en door deze aantallen kan je eruit opmaken dag er niet genoeg neer geschoten werden afgelopen jaren.
  Als ze nou tegen betaling laten schieten met als in Afrika, en dan mag je hem geslacht meenemen kan en klaar in bakjes..dan is iedereen blij.
  Want zo kennen we vlees...netjes verpakt zonder botten en haar, dan mag het wel en is het bio vlees.

  reageer
 • Janine

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Ja maT in de echte natuur kunnen tot hun dood zelfstandig eten zoeken.
  In Oostvaardersplassen ,laten ze de dieren achter hekken midden in de winter 3 maanden verhongeren en dan schieten ze de dieren pas dood
  Waarom niet voor dat de winter begint?
  Zou jij 3 maanden met je kind in die vrieskou zonder beschutting en eten willen vertoeven .
  Want er lopen moederpaarden met veulentjes ,die uiteindelijk op het ijs liggen te sterven.
  Je mag al dieren eten ,waarom hun je ze dan niet tot hun dood ook eten .,?

 • w .berkouwer

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Verhongeren blijft ze niet bespaard in de OVP,pas als ze bijna echt dood zijn krijgen ze de kogel.Zeker zelf niet in de OVP geweest want daar is geen vlees enkel botten.

 • Alexandros des Børgus

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Natuurlijk gaan in de wildernis dieren dood. Alleen hier heeft SBB extreem gefaald door veel te veel grote grazers te laten leven binnen dit ecosysteem. In de trein heb ik halverwege de OVP bij het spoor zelfs verwoestijning kunnen waarnemen. Op kleigrond nog wel! Het aantal dieren moet minderen, zodat vanzelf de biodiversiteit kan terugkeren en dat er zo ook voldoende schuolplekken voor de dieren weer komen, want nu worden omliggende bossen verwoest doordat de herten daar hun geweien tegen de bomen aan schuren.

 • hgdfr

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Het zijn niet de OVP die een slechte naam hebben opgelopen, het is het imago van StaatsBosBeheer dat een lelijke deuk heeft opgelopen.

  reageer
 • René

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  En niet alleen de OVP. wat dacht je van al die natuurorganisaties en dan met name Staatsbosbeheer?!

  Ik kan ze met moeite los zien de OVP, en snap ook niet dat andere parken/SBB afdelingen zich niet hebben laten horen, mocht dat puur zijn omdat het van bovenaf gedicteerd is dan is het nóg erger gesteld binnen SBB.

  reageer
 • Arie B

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Ik woon 4 km van OVP af. Nog nooit, ook niet voor de protestacties, heb ik gasten, familie, vrienden of bekenden geadviseerd om naar OVP op bezoek te gaan. Meestal laat ik buitenlandse gasten, die meerdere dagen in ons land verblijven, een bezoek brengen aan de Anne Frank huis, De Wallen, Weerribben en Giethoorn. Is er dan nog tijd over, dan eten we lekker pizza bij Pulcinella in Almere Haven en vis in de zeehaven op Urk. Wat ook altijd goed valt is kijken bij de zeesluis in Almere Haven. Dan leg je meteen uit hoe de polder in elkaar zit. Maar tegen OVP zeg ik nee. Willen ze toch droevenis zien met een nooit te vergeten verhaal, dan rijden we naar het oorlogsmonument in Margraten, Limburg.

  reageer
 • Janine

    Di 24 april 2018 Dinsdag 24 april 2018

  Mooi Arie,
  Daar is alleen ellende te zien.
  Die mensen die dat niet vinden ,zouden er zelf maar eens in de wintermaanden een paar weken zonder eten en beschutting moeten gaan wonen in een tentje of zo .kom ik ze nog wel af en toe een snee brood brengen.
  Kunnen ze ervaren wat al die duizenden dieren in al die jaren hebben moeten ervaren .en dan zitten hun nog in een tentje .dat gun ik ze dan nog wel ,omdat ze mens zijn en geen dier .
  Want al die mensen die het heel normaal vinden ,vinden ook dat je met dieren mag doen wat je wil dieren .met welk recht denken ze dat eigenlijk.

  Dieren laten verhongeren achter gesloten hekken en dan als straf na 3 maanden ook nog het genade schot geven.
  Waar heeft zo'n dier dat aan verdiend .
  Waarom .

 • Jaap

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Een zeehaven en een zeesluis aan het IJsselmeer en het Markermeer?
  En als je het over misstanden hebt
  moet je op de Wallen zijn, ze zien er alleen wat leuker uit.

 • Stevie

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Bent u Chinees ? Ik mis de kaasmarkt en de klompen namelijk nog.

 • jan

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  volgens mij was het nooit bedoeld om een toeristische attractie te zijn

 • nico

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  oke. dat is jou mening., en die respecteer ik natuurlijk.
  maar ik woon er 9 km van af , en ga met de visite er wèl heen
  maar dan naar het Oostvaarderveld , om daar `n wandeling te maken
  naar de vogelkijkhut , om rond te kijken over het water.
  de paarse route lopen , en dat vind ik `n mooi stuk gebied .( met de paarden )

 • Jaap

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Goede conclusie geen enkele leiderschap waardoor het mogelijk is geweest dat een relatief kleine groep dit prachtige natuurgebied in de beeld vorming kapot maakt.

  reageer
 • Inwoner

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Sorry, wel eens vanuit de trein naar buiten gekeken? Kent u het gebied nog uit de tijd dat de eerste treinen gingen lopen?

 • Janssen

    Ma 23 april 2018 Maandag 23 april 2018

  Hoe bedenk je het

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert