'Onveilige situaties in TBS-kliniek'

ALMERE • Ma 23 april 2018 | 8:06 • Maandag 23 april 2018 | 8:06

Patiënten en personeelsleden van de TBS-kliniek in Almere waarschuwen voor toenemende onveilige situaties. NRC meldt dat patiënten door mede-patiënten zijn bedreigd en er vechtpartijen voorkomen. Ook zou er drugs worden gebruikt en gedeald. Het personeel zou de situatie niet meer onder controle hebben.

Vanwege de onrust in de Oostvaarderskliniek stuurde de directie onlangs een brief naar de bewoners van de kliniek, met daarin de mededeling dat er verscherpte veiligheidsmaatregelen worden genomen om de situatie onder controle te krijgen. Een paar weken later reageert de patiëntenraad met een eigen brief. De afvaardiging van patiënten in de TBS-kliniek vindt dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen juist averechts werken. De manier waarop de medewerkers met de situatie omgaan zou de onveiligheid juist vergroten. De raad klaagt over een 'zorgelijke en onveilige situatie' in de kliniek, een angstcultuur en een 'recente toename van drugshandel en -gebruik'.

Extern onderzoek 

"Het is naar mijn weten nog nooit gebeurd dat de directie zo'n brief stuurt naar de patiënten," zegt advocaat van de patiëntenraad Jan-Jesse Lieftink. Hij heeft de brief namens de patiëntenraad naar het ministerie van Justitie en Veiligheid gestuurd en naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hij wil nu dat er een extern onderzoek plaats gaat vinden naar het klimaat in de Oostvaarderskliniek. De kliniek zelf wil niet inhoudelijk reageren en eerst in gesprek gaan met de patiëntenraad.

Het is niet voor het eerst dat de omstandigheden in de kliniek in opspraak komen. In 2016 bleek er gehandeld te worden in harddrugs in de Oostvaarderskliniek en in 2012 stelde de PvdA al Kamervragen over de angstcultuur onder het personeel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel