Economie Almere groeit het sterkst

ALMERE • Ma 23 april 2018 | 20:36 • Maandag 23 april 2018 | 20:36

De economie is vorig jaar het sterkst gegroeid in Almere. Met 4,9 procent is de stad koploper, samen met de regio Zuid-Oost Brabant. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft maandagnacht cijfers gepubliceerd over de economische groei in 2017. De Nederlandse economie groeide met 3,2 procent.

Verklaring Almere


Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zijn de mooie cijfers voor Almere te verklaren door twee redenen. De laatste jaren groeit Flevoland erg hard, Almere zelfs nog net wat harder. De afgelopen twintig jaar is Almere het hardst gegroeid van heel Nederland. Er gaan meer mensen wonen in Almere, dus er komen meer huizen. Er komen ook meer voorzieningen en dan geven inwoners weer meer geld uit.

Daarnaast groeit een aantal sectoren hard, zoals bijvoorbeeld de leasebedrijven. In Almere zitten onder andere Leaseplan en Athlon als grootste spelers. Mocht het dus bijvoorbeeld een jaar slecht gaan met deze sector, dan zal de economie in Almere ook dalen, zegt Van Mulligen.

Rest Flevoland


Naast Almere groeit ook de rest van Flevoland. De gemeentes Zeewolde, Dronten en Lelystad zijn economisch met 3,3 procent gegroeid ten opzichte van 2016. Gemeente Noordoostpolder en Urk doen het nog net iets beter, die zijn gegroeid met 3,8 procent.

Volgens Van Mulligen heeft dat vooral te maken met de vele groothandels en logistieke bedrijven in die gemeentes. Gemiddeld komt de provincie met een groei van 4,2 procent en daarmee heeft Flevoland de sterkste economische groei van alle provincies.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel