Opnieuw drie verdachten voor rechter in zaak drugskotter

URK • Di 24 april 2018 | 12:22 • Dinsdag 24 april 2018 | 12:22

De rechtbank in Amsterdam boog zich dinsdagmiddag opnieuw over de zaak van de drugskotter Z-181. De drie verdachten die nu terecht stonden zijn Mohammed S. uit Amsterdam, Peter B. uit Den Helder en de Urker Leendert R. Zij werden in de loop van het onderzoek opgepakt, maar volgens officier van Justitie Koos Plooij waren het deze drie mannen die aan de touwtjes van het drugstransport trokken. Eerder stonden de Urker eigenaar van de Z-181 en vier opvarenden voor de rechter.

Aan boord van de Z-181 werd vorig jaar zomer 261 kilogram cocaïne gevonden. De drugs zouden kort daarvoor op zee van een containerschip zijn geworpen en door de kotterbemanning zijn opgevist. Tegen de eigenaar en de opvarenden zijn vorige maand celstraffen van drie tot zes jaar geëist.

Dominante rol


Tijdens de zitting werd dinsdag duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) de Urker verdachte Leendert R. een dominante rol toedicht in de drugskotter-zaak. Dat zou blijken uit een reeks versleutelde berichten die inmiddels door justitie zijn ontcijferd. In die zogenoemde pgp-berichten zou R. hebben laten weten dat er alleen coke opgehaald kon worden als dat veilig was. En dus niet wanneer er een fregat van Kustwacht in de buurt was. 

Ontlastende verklaring


Het OM wil maar een beperkt aantal berichten toelaten tot het proces, maar de raadsman van verdachte Mohammed S. wil dat alle onderschepte pgp-berichten aan het dossier worden toegevoegd. Dit omdat de berichten zijn cliënt zouden kunnen ontlasten.

Kotter-eigenaar Johannes N. verklaarde eerder dat hij de coke gesmokkeld had, omdat hij ernstig door Mohammed S. zou zijn bedreigd. De advocaat van S. wil daarom weten waarom die vermeende bedreigingen aan het adres van de kottereigenaar dan niet in de tenlastelegging zijn opgenomen.
Ook noemde de advocaat van S. het onwaarschijnlijk dat de kottereigenaar zijn broer naar Mohammed S. had laten gaan om van zijn drugsverslaving af te komen. Volgens de advocaat zou N. dat nooit hebben gedaan als hij werkelijk zo ernstig door S. bedreigd werd.

OM kiest partij voor Urk


De advocaat van S. beschuldigt het OM ervan dat het partij kiest voor Urk. Want een paar maanden geleden was er volgens officier van justitie Koos Plooij nog sprake van dat er veel vissers bezig waren met drugs. Maar kort geleden zwakte justitie dit verhaal weer af door te zeggen dat er geen aanwijzingen meer zijn voor betrokkenheid van andere kotters.

De advocaten van alle drie verdachten die dinsdag terechtstonden, willen dat de rechtbank zich uitspreekt of de pgp-berichten in deze zaak als bewijs of als opsporingsmiddel kunnen dienen. De rechtbank neemt hier later hier nog een besluit over. 

Pretty Good Privacy


De letters pgp staan voor Pretty Good Privacy. Pgp-berichten zijn versleutelde berichten, waarin criminelen zich veilig waanden. Ze bespraken openlijk plannen en noemden de namen van betrokkenen. Justitie kreeg deze berichten in handen na een rechtshulpverzoek in Canada. Het Nederlands Forensisch Instituut kreeg het uiteindelijk voor elkaar om die versleutelde berichten te ontcijferen. Een belangrijke stap in het onderzoek.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Amsterdam in een andere zaak dat die pgp-berichten gebruikt mogen worden als bewijs. Wel moet er nog per zaak worden besloten of de berichten daadwerkelijk worden toegelaten.

Meerdere Urkers met pgp-account


Een aantal weken geleden werd tegen de Urker eigenaar en vier opvarenden van de drugskotter tussen de 3 en 6 jaar cel geëist voor het smokkelen van de cocaïne. Eigenaar Johannes N. die van het transport wist en op de kade stond te wachten, zou tenminste 3 jaar de gevangenis in moeten. De strafeis tegen hem is laag, omdat hij ernstig bedreigd zou zijn door drie verdachten die nu terecht staan.
Tijdens een eerdere zitting werd duidelijk dat Johannes N. ook een pgp-account had, waarmee hij contacten onderhield met de mannen die nu voor de rechter staan. In die pgp-berichten komt de naam van Leendert R. uit Urk ook veelvuldig voor.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel