Bestrijding eikenprocessierups in de avond

ALMERE • Za 28 april 2018 | 12:32 • Zaterdag 28 april 2018 | 12:32

De gemeente Almere heeft preventief eikenbomen waar de eikenprocessierups op zit, bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. De rups kan namelijk voor veel overlast zorgen. De brandhaartjes van dit beestje kunnen bij mens en dier ernstige irritaties veroorzaken.

In de eerste week van april zijn de larven uit de eitjes gekomen. De larven hebben nu nog geen brandharen. De eikenbomen waarop ze voorkomen zijn de afgelopen week dan ook bespoten met Nematode. Dat zijn kleine aaltjes die de larven binnendringen, waardoor deze doodgaan. Omdat de aaltjes niet tegen daglicht kunnen, zijn de bomen 's avonds bespoten. Het middel is onschadelijk voor andere dieren en mensen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Boom & Tuin Techniek. De aannemer spuit vanaf een tractor via een grote nevelspuit het bestrijdingsmiddel in de bomen. De methode is volgens het bedrijf met een slagingspercentage van ongeveer 80 procent effectief.

Eikenprocessierups uitroeien lukt niet
Om de eikenprocessierups volledig uit te kunnen roeien, zou iedereen volgens de aannemer het beestje moeten bestrijden. "Helaas is dat niet het geval. Gemeenten doen dat wel, maar particulieren, Landschapsbeheren en grotere overheidsorganen, zoals Rijkswaterstaat doen dat niet", aldus Erwin Brouwer van Boom & Tuin Techniek. "En dan zouden ook nog de buurlanden mee moeten doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel