Waar is de eikenprocessierups gebleven?

ALMERE • Ma 30 oktober 2023 | 6:04 • Maandag 30 oktober 2023 | 6:04

Alle gemeenten in Flevoland hebben afgelopen voorjaar en zomer een stuk minder last gehad van eikenprocessierups. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het weer, de hete zomer en het natte voorjaar, maar ook met de bestrijding van de rups.

De bestrijding gebeurt op veel verschillende manieren. Zowel door het verwijderen van de nesten en door de maatregelen die genomen worden om natuurlijke vijanden van de rupsen aan te trekken. Denk hierbij aan een ander maaibeheer en het plaatsen van vogelhuisjes. In Almere hebben ze afgelopen voorjaar en zomer weer iets nieuws geprobeerd. De gemeente heeft zakjes met larven opgehangen.

Maar of dit de ultieme oplossing is geweest is onduidelijk. De rupsen zijn namelijk zoek. "Veel rupsen hebben door het natte voorjaar en de droge periode daarna een zogenaamde diapauze genomen", vertelt Wouter Baack van de gemeente. "Dan verstoppen ze zich in oude nesten of onder de grond. De zakjes met larven aan de bomen lijken wel geholpen te hebben maar het is dus niet duidelijk hoeveel."

De eikenprocessierups leeft in eiken en is behaard. Een deel van de beharing bestaat uit brandharen. Deze zijn microscopisch klein en erg irriterend, De rups gebruikt ze als verdediging. Als je ze op je huid krijgt gaat dat erg irriteren en je kan er ontstekingen van krijgen. Huisdieren kunnen er ook last van hebben.

Beschieten met paintballgeweer
De gemeente heeft in de afgelopen jaren van alles geprobeerd om de rups te verdelgen. Zo zijn ze van bomen gehaald met grote zuigers, zijn ze met verdelgingsmiddel bespoten en zelfs beschoten met paintballgeweren.

Eitjes leggen in de rups
In de zakjes van nu zitten larven van de gaasvlieg en de sluipwesp. Deze zijn dol op de rups. Daarnaast legt de sluipwesp zijn eitjes onder andere in het lijf van de processierups waardoor die van binnenuit opgegeten wordt als die eitjes uitkomen. "Door grassoorten onder de bomen langer te laten worden, hopen we dat we het deze soorten naar de zin maken. Dat heeft ook te maken met hoe het probleem in eerste instantie is ontstaan. We hebben massaal eiken geplant en het gras daaronder altijd kort gehouden. Dat is een snelweg voor de rups", vertelt Baack

Klaar voor de strijd
Hoe het volgend jaar zal zijn met de rupsen weet Baack nog niet. Hij vertelt wel dat de gemeente begint te begrijpen waar het probleem vandaan komt en dat ze bezig zijn het tij te keren. "We denken dat we klaar zijn voor de rups volgend jaar", zegt Baack.
En een woordvoerder van de gemeente Zeewolde meldt: “Het kan komen doordat we de rupsen en vlinders bestrijden door steeds meer dieren, zoals vogels, vleermuizen en roofinsecten in te zetten. Deze dieren hebben de rups of de vlinder op het menu staan. Maar het is geen exacte wetenschap. De natuur is soms ondoorgrondelijk”.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups voorspelt dat op grond van het kleine aantal gevangen vlinders dat dit jaar is gevangen, dat de overlast door plaagrupsen volgend jaar ook mee zal vallen.

Maar inspectie van eikenbomen blijft wel nodig. Er kunnen namelijk ook veel rupsen in grondnesten zitten omdat het een erg warm voorjaar was. Dan zoeken de beestjes de koelte op. Rupsen kunnen jarenlang in zo'n grondnest verblijven en dan ineens door een nog onduidelijke oorzaak massaal tevoorschijn komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel