Honderden zakjes met larven moeten eikenprocessierups tegengaan

ALMERE • Di 9 mei 2023 | 14:13 • Dinsdag 9 mei 2023 | 14:13

De gemeente Almere heeft ruim 390 katoenen zakjes opgehangen aan bomen in verschillende delen van de stad. Het gaat om onder meer bomen in het Verzetsbos, het Koggepark, langs de Veluwedreef, de Mosweg en het Tuinkruidenpad. De zakjes zijn gevuld met larven en die beestjes moeten de eikenprocessierups tegengaan.

Elk zakje bevat zo'n 500 larven van de gaasvlieg. Zij zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De beestjes kruipen uit de zakjes de boom in om de rupsen op te eten.

De larven groeien later uit tot gaasvliegen. Eenmaal vlieg geworden eten de dieren de eikenprocessierupsen niet, maar leven ze van bloemen en nectar. "Om ervoor te zorgen dat er later ook nog gaasvliegen zijn die voor nieuwe larven zorgen, hebben we goed naar de omgeving gekeken. De zakjes zijn daarom opgehangen in eikenbomen die in de buurt staan van bloemen, vroegbloeiende struiken en andere planten", aldus de gemeente.

Experiment
De inzet van de zakjes is nog een experiment, maar de gemeente heeft er veel vertrouwen in dat het de overlast van deze plaaginsecten tegengaat. De rups is behaard en een deel van de haren bestaan uit zogenoemde brandharen. Die kunnen bij mensen en dieren jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken. Naast de zakjes worden er ook nog andere manieren ingezet om de rups te bestrijden. Zo worden bomen op andere plekken in de stad besproeid met aaltjes, wormpjes, en worden op andere plekken extra vogelhuisjes opgehangen.

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelhuis. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel