'Benoeming PVV'er Jansen op losse schroeven'

ALMERE • Za 28 april 2018 | 14:59 • Zaterdag 28 april 2018 | 14:59

De voorgenomen benoeming van de Almeerse PVV'er Chris Jansen tot wethouder van financiën in Den Helder is op losse schroeven komen te staan. De landelijke ChristenUnie heeft de lokale afdeling in Den Helder te verstaan gegeven dat die niet met de PVV een college kan vormen. CU partijvoorzitter Piet Adema rekent erop dat de Helderse CU de coalitieonderhandelingen met de PVV afbreekt.

Adema is "onaangenaam verrast" door het nieuws dat de lokale ChristenUnie, PVV en vier andere partijen het al bijna eens zouden zijn over een coalitieakkoord. Hij noemt dat "hoogst onverstandig".

Formateur Jan Nagel woedend


Het akkoord kwam tot stand zonder medeweten van de formateur in Den Helder, Jan Nagel, partijvoorzitter en Eerste Kamerlid voor 50Plus. Hij was bezig een coalitie te vormen met VVD, CDA en de Seniorenpartij. Nagel reageerde woedend op het in het geheim bereikte alternatief. Hij zegt "geen woord meer" te willen besteden aan de formatie.

Tegenwerking


De beoogd PVV-wethouder Jansen zegt tegen Omroep Flevoland over de kwestie: "Het coalitieakkoord was al klaar om ondertekend te worden. Dat zou binnenkort gebeuren" en "de Christen Unie in Den Helder heeft aangegeven zelf te kunnen beslissen met wie ze in zee gaat, maar blijkbaar is er toch wat tegenwerking".

'Lokale afdeling beslist zelf'


Bestuurssecretaris Piet Bras van de Helderse CU zegt dat de kwestie vrijdagavond in het bestuur is besproken en dat is besloten een mogelijke coalitie met de PVV voor te leggen aan de leden, komende week. Hij heeft contact gehad met Adema over de zaak, maar zegt zijn standpunt mee te nemen als "één van de reacties'' die er over deze zaak worden gegeven.

Bras kan het zich voorstellen dat de landelijke partijtop zich nu bemoeit met deze kwestie, maar in principe beslist de lokale afdeling zelf wat ze doet, aldus Bras.

Hendrik Wakker van de PVV op Urk plaatste deze tweet over de kwestie:


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel