Visbedrijven in zwaar weer door dure schol

URK • Ma 30 april 2018 | 22:46 • Maandag 30 april 2018 | 22:46

De vishandel op Urk zit in zwaar weer. Vooral de visverwerkende bedrijven hebben te kampen met tegenslag. Het komt door de schol. Er wordt ruim 50 procent minder van deze platvis gevangen. En dat heeft geleid tot hoge prijzen op de visafslag.

De visbedrijven hebben daar last van. Zij  hebben contracten met bijvoorbeeld supermarkten gesloten op basis van veel hoger ingeschatte aanvoer. De visbedrijven kunnen de hogere prijzen niet doorberekenen zolang die contracten lopen. Volgens meerdere bronnen moet er momenteel 'op elke vrachtwagen die Urk verlaat, geld bij".

De vangst valt tegen door verschillende oorzaken. De vis lijkt momenteel op andere plekken te verblijven dan in voorgaande jaren. Daarnaast is de omvang van de vloot veel kleiner geworden. 

De hogere prijs voor de schol is enkel op korte termijn goed voor de visser. De verwerkende bedrijven zijn al op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven voor de schol. Zij zullen die gaan leveren zodra de huidige contracten aflopen. 

Zowel de vissers als de visbedrijven hopen op betere tijden. De verwachting is dat de vangst de komende tijd zal toenemen. De hoofdaanvoer van schol ligt tussen mei en oktober. Volgens de verwerkers zou de vis weer concurrerend zijn als er zo'n 50 cent per kilo van de prijs af gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel