Vakbonden zetten acties in streekvervoer voort

FLEVOLAND • Di 1 mei 2018 | 7:47 • Dinsdag 1 mei 2018 | 7:47

De vakbonden gaan door met de staking in het streekvervoer. Dat laten FNV en CNV weten. In welke vorm dat gebeurt is niet helder. Volgens een woordvoerder van CNV zal dat waarschijnlijk volgende week in de vorm van estafettes zijn. Dinsdag was de tweede actiedag bij de bussen en een aantal spoorlijnen in Nederland. In Flevoland lag het busvervoer bijna in zijn geheel plat. Volgens Bert Groot van de Vakbond FNV doet 85 procent van de buschauffeurs mee aan de staking. 

In Almere zijn de bussen op de lijnen M1 en M2 blijven rijden. Volgens een woordvoerder van busmaatschappij Keolis gaat het om mensen met een tijdelijk contract die hebben aangegeven toch te willen rijden.

Vakbond FNV waarschuwt de busreizigers: "Als passagier zou ik nu absoluut niet bij een bushalte gaan staan. Als er al een verdwaalde bus komt, is de kans klein dat er vanmiddag nog een bus komt", zegt een woordvoerder van de vakbond.

"Als je vandaag toch een bus ziet rijden in Almere, dan is er mogelijk sprake van dwang." Volgens de FNV intimideert Keolis buschauffeurs die willen staken voor een betere CAO: "Er zijn mensen die een jaarcontract hebben. Tegen hen wordt gezegd dat ze maar beter niet kunnen gaan staken, omdat het anders wel eens afgelopen kon zijn", vertelt de woordvoerder: "Ze bellen zelfs zieke mensen op om de bussen te laten rijden." 

'Dwang is onzin'


Keolis zegt in een reactie dat dwang 'aperte' onzin is. Mensen die de bussen besturen, zitten daar vrijwillig op. Emile Broersma van Keolis zegt: "Tussen 30 en 40 procent van de buschauffeurs heeft aangegeven gewoon te willen werken. We hebben met de vakbonden afspraken gemaakt over deze personeelsleden. Wij willen namelijk zorgen dat mensen die willen werken, daar ook de kans toe krijgen. De vakbonden zijn daar vervolgens mee akkoord gegaan. En wij houden ons daar tot op de laatste letter aan." 

Volgens Keolis heeft de houding van de vakbonden waarschijnlijk te maken een teleurstellende hoeveelheid stakers. "Het is begrijpelijk dat het zuur is, maar dan moet je wel sportief blijven en iedereen in zijn waarde laten." De vervoerder laat verder weten het besluit van de stakers te respecteren. 

Symboolpolitiek


Vakbond CNV Vakmensen vindt het beeld dat vervoersondernemingen willen creëren weinig meer dan ‘symboolpolitiek’ en in strijd met de werkelijkheid. “Vervoerders wilden vandaag het idee wekken van een mislukte OV-staking door een serie bussen de stalling uit te sturen. Maar ook deze tweede achtereenvolgende stakingsdag lag het streekvervoer nagenoeg helemaal plat”, stelt een woordvoerder.

'Hopelijk voldoende druk'


Volgens de FNV verloopt de staking van dinsdag volgens plan. De vakbond hoop dat er voldoende druk wordt uitgeoefend bij de werkgevers om de werkomstandigheden te veranderen. Sinds oktober wordt al onderhandeld over de cao in het busvervoer. De vakbonden willen voor 12.000 werknemers harde en betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel