Sabri Hassanpour vrijgelaten door Iran

ALMERE • Di 1 mei 2018 | 16:56 • Dinsdag 1 mei 2018 | 16:56

De 60-jarige Nederlandse Iraniër, die sinds april 2016 vast zat in Iran, is vrijgelaten. Dat laat een betrouwbare bron aan Omroep Flevoland weten. 

Almeerder Sabri Hassanpour werd opgepakt toen hij op familiebezoek was in zijn geboorteland. Waar hij precies van wordt verdacht', is onduidelijk. Volgens Amnesty International is hij destijds vermoedelijk opgepakt na kritiek op de Iraanse autoriteiten.

Hartstilstand


Tijdens zijn gevangenschap is de gezondheid van de Almeerder verslechterd. In november 2016 kreeg hij een hartstilstand in de gevangenis in Teheran. 

Stille diplomatie


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken was sinds het begin op de hoogte van de zaak en heeft zich ingezet voor zijn lot. Dit is volgens een woordvoerder gedaan met stille diplomatie. Wat de zaak extra moeilijk maakte, is dat Iran de dubbele nationaliteit van Hassanpour niet erkent. Voor hen is het een Iraniër. Ze staan daarom geen consulaire bijstand toe van de Nederlandse overheid.

Actie


Amnesty International ondernam ook actie. Precies een jaar geleden riep de organisatie de autoriteiten in Iran op om Sabri Hassanpour onmiddellijk vrij te laten en hem de benodigde medische zorg te geven. De actie van de mensenrechtenorganisatie werd door ruim 1.500 mensen ondertekend.

Hassanpour is inmiddels thuis bij zijn familie in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel