Komst buitendijkse haven nog niet zeker

URK • Wo 2 mei 2018 | 17:57 • Woensdag 2 mei 2018 | 17:57

Er zijn forse problemen rond de toekomstige buitendijkse haven op Urk. De provincie en het Rijk kunnen het niet eens worden over de aanleg ervan. In het slechtste geval kan dat er toe leiden dat de haven er niet komt. 

10 hectare


Het meningsverschil gaat over de 10 hectare grond waarop de haven gepland is. Die grond is van Rijkswaterstaat en mag niet door de provincie worden aangekocht. De provincie kan het gebied wel in erfpacht nemen, voor een periode van 2 keer 40 jaar. Als die periode voorbij is, kan het Rijk het contract met Flevoland verlengen. Maar een andere mogelijkheid is dat het Rijk de haven verkoopt aan derden. Flevoland krijgt dan geen vergoeding voor de ontwikkeling van het gebied en de bedrijven die er panden hebben gebouwd krijgen ook niks. In het slechtste geval moeten ze hun bedrijfsgebouwen zelfs afbreken. 

Gebrek aan zekerheid


Door dit gebrek aan rechten en zekerheden in de toekomst is het voor ondernemers en banken niet interessant om in de haven te investeren. Mocht het Rijk toch aan deze voorwaarden vasthouden, dan kan dat de ontwikkeling van de haven blokkeren, zo zegt gedeputeerde Appelman. 

Politieke oplossing forceren


Volgens de gedeputeerde is er sprake van een patstelling tussen het Rijk en de provincie en moet er een politieke oplossing worden geforceerd. Daarvoor begint de provincie een politieke lobby richting politiek Den Haag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel