Vangrail langs N50 aangepast na meerdere ongelukken

EMMELOORD • Wo 2 mei 2018 | 23:20 • Woensdag 2 mei 2018 | 23:20

Meerdere ongelukken op de N50 bij knooppunt Emmeloord zijn voor Rijkswaterstaat aanleiding om een stuk vangrail langs de weg te verplaatsen. 

Zo'n 1,5 jaar geleden is het bewuste stuk weg opnieuw ingericht. Dat had te maken met de verdubbeling van de N50 en de komst van een nieuw viaduct. 

Sinds de heropening van de weg zijn op bijna exact dezelfde plek diverse ongelukken gebeurd. Zo kantelden er tenminste drie vrachtauto's, met urenlange afsluitingen tot gevolg. Op de plek waar de N50 richting Ens en Kampen een lichte knik maakt, zijn diverse diepe sporen te zien van voertuigen die in de berm zijn beland.

Rijkswaterstaat heeft de situatie bekeken en is tot de conclusie gekomen dat de vangrail bij de knik in de N50 te ver van de weg afligt. Wanneer voertuigen eenmaal in de zachte berm zijn beland, kan het volgens Rijkswaterstaat dan lastig zijn om de controle te houden.

Een vangrail dichter langs de weg zou dit probleem volgens Rijkswaterstaat oplossen. Auto's kunnen dan niet meer in de berm belanden.

Op het knooppunt op de N50 ging het meerdere keren mis. In november 2017 kantelde daar een vrachtauto met slachtafval. Het afval lag verspreid over de weg. Om dit weg te halen werd ook een zogenoemde zoab-reiniger ingezet. De N50 was na uren weer vrij voor het verkeer.


Twee maanden eerder was de N50 bijna de hele dag afgesloten door een ongeluk bij hetzelfde knooppunt. Een vrachtwagen, geladen met papier, lag midden over de rijbaan.


En ook afgelopen december ging het net voor de kerst mis. Twee vrachtwagens botsten op elkaar. Een vrachtwagen geladen met suikerbieten was gekanteld. De weg lag bezaaid met bieten. Het opruimen van de bieten en het bergen van de vrachtwagens duurde de hele avond en een gedeelte van de nacht. Ook moest het wegdek ter hoogte van het ongeluk worden hersteld.


Het knooppunt heeft ook dit jaar voor onrust gezorgd. In april 2018 is een automobilist tegen de vangrail van de middenberm gebotst. Door het vroege tijdstip bleven de gevolgen voor het verkeer beperkt. De auto raakte wel dusdanig beschadigd dat hij moest worden afgesleept. Ook moest het wegdek worden gereinigd.


Rijkswaterstaat heeft niet onderzocht waarom er op de bewuste plaats telkens auto's in de berm belanden. Volgens een woordvoerder is dergelijk onderzoek de verantwoordelijkheid van de politie.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel