Huishoudelijke hulp gaat eenzaamheid opsporen

DRONTEN • Do 3 mei 2018 | 18:10 • Donderdag 3 mei 2018 | 18:10

Huishoudelijke hulpen van zowel Familiehulp als Coloriet krijgen er in de gemeente Dronten een extra taak bij. Zij moeten onderzoeken of hun cliënten eenzaam zijn. Is dat het geval, dan schakelen ze de organisatie Vraagelkaar uit Dronten in. De organisatie krijgt er een subsidie van ruim 34.000 euro voor.

Wethouder Peter van Bergen noemt eenzaamheid een ‘zorgelijke ontwikkeling’. Het project met huishoudelijke hulpen past volgens hem in de maatschappelijke agenda die de gemeente vorig jaar heeft vastgesteld: "daarin is bestrijding van eenzaamheid één van de uitgangspunten.”

"Vaak is er geen of nauwelijks contact met familie, vrienden of buren."

— gemeente Dronten
 

De gemeente heeft een kleine proef gehouden om te kijken of de eenzame mensen openstaan voor contact met anderen in de wijk. De resultaten zijn volgens het gemeentebestuur zo positief, dat het project nu wordt uitgebreid. Doel is om mensen die huishoudelijke hulp ontvangen actief met andere inwoners van Dronten te verbinden.

Zodra de huishoudelijke hulp eenzaamheid vaststelt, krijgt de cliënt bezoek van een coach of vrijwilliger van Vraagelkaar. Het is de bedoeling dat er dit jaar 50 ‘eenzame cliënten’ geholpen worden. Volgend jaar moeten dat er honderd worden.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel