Nabestaanden moordslachtoffers treffen elkaar op Facebook

ALMERE • Di 8 mei 2018 | 17:34 • Dinsdag 8 mei 2018 | 17:34

Dankzij de Almeerse Wicky van der Meys kunnen nabestaanden van moordslachtoffers hun gevoelens en ervaringen online delen met lotgenoten. Eind vorig jaar begon Van der Meys een besloten facebookgroep voor mensen die door geweld een naaste hebben verloren.

Het contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, is volgens de oprichtster van grote waarde. “Als je door moord een geliefde verliest, is dat heel complex. Zo heb je te maken met de pers en de politie. En je moet omgaan met je gevoelens naar de dader, die soms uit de eigen familie komt.”

Er zijn nu 142 nabestaanden die elkaar in de facebookgroep treffen. Veel leden laten hier weten blij te zijn met de contacten die ze in de groep vinden.

Enkele reacties op Facebook


Afsluiten kan je niet. Ineens 'weg' omdat iemand anders het lot heeft bepaald van je geliefde en van jou. Ik laat 'ze' geen kracht van me ontnemen, ik sta op en ga door. Ik gun ze het niet. Ze zullen mijn vader niet twee keer vermoorden door mij te breken.

….. Alleen als je naar het vervolg kijkt, het oplossen, de hulp voor slachtoffers, de strafmaat en ga zo maar door, blijven nabestaanden toch achter met een onbegrepen gevoel.

….. Je krijgt inderdaad veel onbegrip en zelf ben je er elke dag mee bezig. Al bijna vijf jaar op zoek naar de juiste hulp. En kan me zo kwaad maken dat de dader alle hulp krijgt!! Heb al verschillende dingen geprobeerd maar krijg steeds te horen dit is te zwaar voor hier.

Een hand op je schouder krijg je wel van anderen

Dat je met een facebookcontact geen hand op iemands schouder kan leggen, ziet Wicky niet als een bezwaar. “Die krijg je wel van anderen. Dat wil zeggen, in het begin. Later wordt dat minder. Dan wordt gedacht dat je het nu wel eens hebt verwerkt."

Maar zo gaat het niet, zegt Wicky. "De wereld om je heen begrijpt dat niet. Dat begrip vind je wel bij lotgenoten. Wij verstaan elkaar veel beter dan wie ook. En je hebt nooit het gevoel dat je anderen belast met jouw behoefte aan aandacht.”

Dader nooit gevonden

Wicky zelf heeft ook een naaste door moord verloren. In 2002 kwam haar vader op 72-jarige leeftijd om het leven. De dader is nooit gevonden. Achteraf had ze contact met lotgenoten goed kunnen gebruiken, maar er was geen platform zoals dit.

Wel was er een geheime onlinegroep, waarvoor je uitgenodigd moest worden. Inmiddels is dat dit een besloten groep geworden: Lotgenoten Nabestaanden Geweldsdelicten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel