RvS: Gevolgen Floriade voor Haddock inderdaad onduidelijk

ALMERE • Wo 9 mei 2018 | 11:23 • Woensdag 9 mei 2018 | 11:23

De gemeente Almere moet het bestemmingsplan voor het Floriadegebied op één punt aanpassen. Dat heeft de Raad van State bepaald. Jachthaven Haddock was naar de rechter gestapt omdat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan door de komst van de Floriade en de Floriadewijk. 

Volgens de Raad van State laat het bestemmingsplan de optie open dat de jachthaven volledig door de stadswijk wordt omsloten. Hoewel de gemeente heeft aangegeven Haddock te willen behouden, is onvoldoende duidelijk gemaakt hoe dat ook daadwerkelijk mogelijk is. Haddock gaf tijdens de rechtszaak bij de Raad van State aan dat het bedrijf feitelijk is wegbestemd. Volgens eigenaar Philippe van Thiel zou dat de gemeente verplicht stellen tot uitkopen of onteigening. 

Reparatie


Binnen twintig weken moet de gemeente Almere het bestemmingsplan nu aanpassen. Dan moet wel duidelijk omschreven zijn hoe de jachthaven binnen de plannen kan blijven functioneren. 

Alle andere bezwaren die Haddock tijdens de rechtszaak aandroeg zijn door de Raad van State van de hand gewezen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de hoogte van de Weerwaterbrug en de bereikbaarheid van de jachthaven tijdens de Floriade.

Omwonenden


De inhoudelijke bezwaren die twee bewoners van de Filmwijk hebben aangedragen zijn volgens de Raad van State ook niet voldoende om een streep door het bestemmingsplan te zetten.

'Blij'


In een reactie op de uitspraak laat de gemeente Almere weten blij te zijn dat het grootste deel van de bezwaren zijn verworpen. "We kunnen gewoon doorgaan met het ingezette traject. Voor de botenopslag (en eventueel andere delen van Haddock) zijn we nog altijd in overleg met Haddock naar het zoeken van oplossingen en alternatieven. De uitspraak van de RvS valt in het verlengde van dit overleg, dus wij kunnen heel goed leven met deze uitspraak. De planning voor de realisatie van de Floriade komt er niet door in gevaar."

Reactie Haddock


Philippe van Thiel geeft aan de uitspraak nog te moeten lezen. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel