Gemeente zet drone in bij conflict EuroParcs

DRONTEN • Do 17 mei 2018 | 12:30 • Donderdag 17 mei 2018 | 12:30

De gemeente Dronten gebruikt sinds enige tijd een drone om vakantiepark EuroParcs Zuiderzee vanuit de lucht te controleren. Op die manier bekijkt de gemeente welke bouwwerkzaamheden op het terrein aan het Veluwemeer plaatsvinden.

Onenigheid


Dronten en EuroParcs zijn verwikkeld in een juridisch conflict. Burgemeester Aat de Jonge stelt dat EuroParcs allerlei zaken doet zonder dat daar vergunningen voor zijn aangevraagd. Zo zijn er 72 tijdelijke chalets op het strand geplaatst zonder de juiste procedures te volgen. "Er zijn allerlei sleuven gegraven. Zonder aanvraag, zonder vergunning," zegt de Jonge.

Hij benadrukt dat Dronten niet tegen de verdere ontwikkeling van het park is, maar wil wel dat dit volgens de spelregels gaat die voor iedereen gelden.

Het conflict is ontstaan nadat het park bij Biddinghuizen een nieuwe eigenaar heeft gekregen. EuroParcs nam het vakantiepark, dat vroeger Rivièra Beach heette, begin dit jaar over. Inmiddels zijn dwangsommen opgelegd en heeft de gemeente Dronten aangifte gedaan tegen EuroParcs vanwege een economisch delict. 

Drone


"We vliegen af en toe met een drone over het terrein om te kijken hoe de ontwikkelingen zijn. Dat is handig en dat is snel," zegt de Jonge. Naast het toezicht vanuit de lucht gaan gemeentelijke handhavers ook op het park langs. Het is niet zo dat de drone wordt gebruikt omdat EuroParcs de gemeente de toegang op het park ontzegt. "Zo sportief zijn ze ook nog wel."

Op dit moment is EuroParcs de enige plek waar de gemeentelijke drone wordt ingezet voor  controles. De burgemeester zegt dat het in de toekomst wellicht op meerdere plekken gaat voorkomen.

“Prima”


EuroParcs laat in een reactie weten het prima te vinden dat de gemeente met een drone controles uitvoert. “Het is een vorm van handhaven, of dat nou op de grond gebeurt of vanuit de lucht, dat maakt ons niet zoveel uit,” zo zegt een woordvoerder.


Foto: archief

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel