Fusie veiligheidsregio's op de lange baan

FLEVOLAND • Di 22 mei 2018 | 20:38 • Dinsdag 22 mei 2018 | 20:38

De fusie tussen de veiligheidsregio's Flevoland en Gooi en Vechtstreek wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het blijkt op dit moment wettelijk niet haalbaar om beide brandweerkorpsen, GGD'en en andere bevolkingsorganisaties samen te voegen. Dat schrijven beide veiligheidsregio's en GGD'en in een brief aan de nieuwe gemeenteraden. 

Probleem


Wettelijk gezien mag in een veiligheidsregio maar één GGD actief zijn. Om de fusie van de veiligheidsregio's mogelijk te maken zouden ook de GGD'en moeten samengaan. Dat wordt nu onderzocht.

Commissaris van de Koning


Daarnaast is de bevoegdheid van de Commissaris van de Koning een probleem. Die reikt volgens de Wet Veiligheidsregio's niet over provinciegrenzen heen. De commissaris heeft bij rampen en crisissen specifieke bevoegdheden, maar alleen in eigen provincie.

De wet, de rol van de Commissaris van de Koning en de positie van de GGD'en wordt volgend jaar geëvalueerd. Besloten is nu om die evaluatie af te wachten en de verkenning naar de fusie op 'bestuurlijk vlak' op een lager pitje te zetten. 

Plan was fusie in 2019


Eigenlijk zou de fusie, ingegeven door een krappe financiële situatie, per 1 januari 2019 moeten ingaan. De fusie zou verder de informatie-uitwisseling kunnen verbeteren en er voor zorgen dat er efficiënter wordt gewerkt. GGD-directeur Cees Verdam bijvoorbeeld is voorstander. Volgens hem is een fusie nodig om in de toekomst bijvoorbeeld grootschalige uitbraken van infectieziekten beter te kunnen bestrijden. 

Toen het plan werd aangekondigd, uitten de burgemeesters uit Almere en Noordoostpolder al hun twijfels over de samenvoeging. Zij wilden verder onderzoek naar de nut en noodzaak ervan. Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder vreesde dat onderdelen meer op afstand komen te staan, wat niet goed zou zijn voor de gemeente. 

Uitstel geen afstel


Het op de lange baan schuiven van de fusieplannen, betekent niet dat de bestaande samenwerkingen op organisatorisch niveau ook worden gestaakt. De twee veiligheidsregio's hebben op dit moment een gemeenschappelijke meldkamer en werken ook intensief samen op andere gebieden. Na de zomer wordt verder gepraat over de veiligheidsregio's. Het onderwerp staat donderdag op de agenda van de politieke markt in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel