'Vangen en verhuizen edelherten onmogelijk'

FLEVOLAND • Wo 23 mei 2018 | 17:48 • Woensdag 23 mei 2018 | 17:48

Het is onmogelijk om edelherten uit de Oostvaardersplassen te vangen en verplaatsen. Dat zeggen deskundigen. Volgens hen ontkomt de provincie Flevoland er niet aan om edelherten af te schieten.

Dinsdag maakte het college van Gedeputeerde Staten bekend dat ze het advies van de commissie Van Geel over de Oostvaardersplassen wil opvolgen. Dat betekent onder meer dat dit jaar zo’n 900 edelherten het gebied uit moeten. Volgens de commissie Van Geel kan dat alleen door de dieren af te schieten, maar de provincie wil kijken of het mogelijk is om ze te vangen en verhuizen.

'Afschieten is diervriendelijker'


Ecoloog Hugh Jansman zegt dat dat onmogelijk is bij wilde herten. De herten zouden veel te gestrest raken en het zou de sociale structuren volledig verstoren. Dit geldt volgens de ecoloog ook voor de konikpaarden. Daarvan zouden er 180 uit het natuurgebied moeten worden gehaald. Jansman zelf is overigens fel tegenstander van het plan Van Geel, maar als het aantal dieren toch naar beneden wordt gebracht dan is afschieten volgens hem diervriendelijker dan verhuizen.

'Geen andere plek voor de herten'


Voorzitter Jozef Linthorst van de vereniging Het Edelhert kan zich wel in het advies van Van Geel vinden, maar ook hij ziet niks in het vangen en verplaatsen van edelherten. Naast de stress noemt Linthorst een ander probleem: Volgens hem is het heel moeilijk om een gebied te vinden waar te dieren naar toe zouden kunnen.

Wat er uiteindelijk echt met het de beesten in de Oostvaardersplassen gaat gebeuren, dat beslissen Provinciale Staten. De beslissing valt in juli.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel