B&W:Stadsdeelcentra opknappen en hondenbelasting afschaffen

ALMERE • Vr 25 mei 2018 | 12:49 • Vrijdag 25 mei 2018 | 12:49

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Almere heeft de komende jaren extra aandacht voor de centra van oude stadsdelen. De gemeente wil met name de centra van Haven en Buiten opknappen en vernieuwen. Dat staat in het coalitieakkoord voor de komende vier jaar. Er komt een speciaal fonds om de stadsvernieuwing te financieren. 

Verder wil het nieuwe college de hondenbelasting afschaffen. Ook zullen de lokale lasten, zoals rioolheffing en ozb, niet omhoog gaan, alleen de inflatie wordt gecorrigeerd. 

Woningbouw


Almere is en blijft dé bouwstad van Nederland, schrijven de coalitiepartners in het programma. Zo wil het college de komende vier jaar extra geld uittrekken om 2.000 tot 2.500 sociale huurwoningen te bouwen. Hoeveel dat kost, is nog niet duidelijk.

Het nieuwe college wil de komende tijd meer gaan sparen. Zo wil het de helft van de winst van de grondverkoop in de spaarpot stoppen. 

Belangrijke opgaven


Het coalitieakkoord noemt acht thema's die als belangrijkste opgaven worden gezien voor de komende vier jaar. Het gaat daarbij om opgaven die niet bij één wethouder zijn ondergebracht, maar waaraan ze gezamenlijk zullen werken.
Die belangrijke opgaven zijn: het voorbereiden van de Floriade, de verduurzaming van de stad, de stadsvernieuwing in Haven en Buiten, het realiseren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, het gezonder maken van de inwoners, de aanpak van verwarde personen, de zorg voor ouderen en het bouwen van voldoende woningen.

Liefde 


Het motto van het coalitieakkoord is 'Liefde voor Almere'. Daarmee willen de samenwerkende partijen onder meer uitdrukken dat ze willen investeren in de bestaande stad en dat ze willen samenwerken met bewoners, organisaties en bedrijven in de stad. Het akkoord is mede tot stand gekomen na gesprekken met groepen inwoners. Dat soort stadsgesprekken wil het college ten minste één keer per jaar blijven voeren. 

Wethouders


De stad gaat van 5 naar 7 wethouders. D66, GroenLinks en ChristenUnie krijgen elk één fulltime wethouder. VVD en PvdA krijgen elk twee wethouders voor 85 procent. Wie van hen welke portefeuille krijgt, is nog niet bekend.
Die twee extra wethouders kosten Almere in totaal 2,8 miljoen euro over de vier jaar. Dat geld gaat onder meer naar hun salaris, wachtgeld en pensioenopbouw.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel