Cursus verlaagt kans op letsel na een val

LELYSTAD • Zo 27 mei 2018 | 19:47 • Zondag 27 mei 2018 | 19:47

Vallen gebeurt maar al te vaak, maar het is vaak niet nodig. Bij een valcursus in Lelystad kunnen ouderen leren hoe ze kunnen balanceren, vallen en weer opstaan.

"Omdat mensen steeds langer thuis wonen, wordt het risico om te vallen steeds groter", legt fysiotherapeut Astrid Gommers uit. "Veel ouderen blijven daarom maar thuis, maar daar worden je spieren zwak van. Het is juist beter om wel te blijven bewegen en je balans te trainen."

Veilig vallen


De deelnemers lopen over een hindernisbaan en ze leren hoe ze veilig kunnen vallen. Dat voorkomt dat ze letsel oplopen bij een val. Daarnaast worden de cursisten zelfverzekerder. "We moesten achterover vallen op een matras. Daar hebben we ook geleerd hoe we weer op kunnen staan. Nu let ik er thuis ook meer op", vertelt deelneemster Anneke Govers. 

Volgens Gommers heeft de cursus zeker effect. "Aan het begin en aan het eind van de cursus doen we metingen. Daarin zien we dat het evenwicht van de deelnemers zeker verbetert."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel