Belevingsvlucht gaat definitief door

FLEVOLAND • Wo 30 mei 2018 | 7:41 • Woensdag 30 mei 2018 | 7:41

De zogenoemde belevingsvlucht rond Lelystad Airport gaat woensdag definitief door. Dat laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten na overleg met Transavia.

 

De belevingsvlucht is een speciale testvlucht die omwonenden moet laten ervaren wat voor geluidshinder er kan ontstaan als er vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad.

Het ministerie, Transavia en voorzitter Hans van der Vlist van de Begeleidingsgroep van bewoners hebben vanochtend besloten dat de vlucht kan doorgaan ondanks verwachte onweersbuien. Die ontstaan in de loop van de middag, maar lijken vooral buiten het gebied te blijven waar de vlucht wordt uitgevoerd. Mocht onweer alsnog een probleem worden, dan vliegt de Boeing een afwijkende route. Dat zal in het eindverslag worden vermeld.

De vlucht is georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Die gaat het geluid op elf punten meten, waarvan vijf in Flevoland. Een aantal actievoerders staat sceptisch tegenover deze meting. Zo heeft Stichting Red de Veluwe laten weten een schaduwmeting met eigen apparatuur te doen. Die staat onder meer in een tuin in Nijbroek.

Het vliegtuig, een Boeing 737-800 van Transavia, vertrekt om 15.30 uur vanaf Schiphol en vliegt tot 21.30 uur door. Omroep Flevoland is er de hele tijd bij en doet, verspreid over de provincie, live verslag van de belevingsvlucht. 

Hoe laat en waar kan ik de Boeing in Flevoland zien?

- 15.50-16.02 uur:

de Boeing start op 15.20 uur vanaf Schiphol en vliegt dan via Gelderland en Overijssel langs Zwolle richting Flevoland. Om circa 15.55 uur passeert zij Ramspol en zet dan via het Ketelmeer op 900 meter hoogte koers langs Dronten-West naar Lelystad Airport.
Op 600 meter hoogte vliegt de Boeing over het vliegveld.

- 16.02-16.10 uur: 

Het toestel vliegt dan richting Almere, maar maakt ter hoogte van de Knardijk een U-bocht die haar ten noorden van bedrijventerrein Trekkersveld bij Zeewolde voert. In de bocht klimt zij van 600 meter naar 900 meter en vliegt dan in noordoostelijke richting langs Biddinghuizen, dat op 1800 meter wordt gepasseerd.
Via het Vossemeer vliegt de Boeing langs Nagele en Tollebeek om net ten zuiden van Espel het IJsselmeer over te steken en over Noord-Holland tot de Noordzee te vliegen. Daar keert het vliegtuig om.

- 16.30-16.51 uur:

Als de Boeing is gekeerd boven de Noordzee vliegt zij terug naar Noordoostpolder. Vanuit het zuidwesten passeert zij op drie kilometer hoogte Creil en vliegt dan langs Wolvega richting Zwolle. 
Ter hoogte van Elburg komt het vliegtuig op 1800 meter Flevoland binnen en vliegt dan over de recreatieparken en Walibi langs Biddinghuizen en Zeewolde tot aan de A27.
Daar maakt zij een U-bocht om recht voor de landingsbaan van Lelystad Airport uit te komen, die zij om 16.51 uur op 600 meter overvliegt.

- 16.51-17.25:

Het Transavia-vliegtuig simuleert dan een vertrek in noordoostelijke richting en klimt tussen Swifterbant en Dronten-West door tot 1800 meter. Zij buigt dan af naar het zuidoosten om Wezep te passeren tot aan Eerbeek.
Via de Achterhoek en een bochtje door Duitsland vliegt zij de naderingsroute vanaf de grens, via Lemelerveld, het Vechtdal en Zwolle tot Lelystad Airport. 
Naar schatting rond 17.15 uur is de Boeing weer te zien bij het Ketelmeer en enkele minuten later bij Dronten-West.

- 17.25-18.16 uur: 

De Boeing komt om 17.25 uur uit noordoostelijke richting op 600 meter opnieuw over het vliegveld en maakt dan bij de Knardijk nogmaals de eerder al genoemde U-bocht, die haar langs Zeewolde en Biddinghuizen brengt. Op 1800 meter verlaat zij Flevoland en zet via Wezep en Teuge koers naar de omgeving van Ede. 
Via Lemelerveld en Zwolle komt het vliegtuig om circa 18.05 uur bij Elburg de polder weer binnen en vliegt nogmaals de route langs Biddinghuizen en Zeewolde tot aan de A27, maakt een U-bocht en begint dan aan haar vijfde tour.

- 18.16-19.11 uur:

Het vijfde blok simuleert de vertrekroute naar het noordoosten tussen Swifterbant en Dronten-West en dan via Nagele, Tollebeek en Espel. De Boeing gaat verder via de punt van Noord-Holland naar de Noordzee, keert en vliegt via het IJsselmeer en Creil terug naar Lelystad.
Het vliegtuig bootst dit keer een landing na vanuit het noordoosten en passeert hiervoor rond 19.00 uur Ens. In een rechte lijn langs Dronten-West daalt zij tot 600 meter boven het vliegveld.

- 19.11-19.40 uur:

De Boeing maakt na passage van het vliegveld voor de derde keer de U-bocht langs Zeewolde. Langs Biddinghuizen en het Vossemeer gaat het noordwaarts langs Nagele, Tollebeek, Espel en Creil op 2700 meter om de routes over Friesland en Groningen na te bootsen.
Op de terugweg daalt het vliegtuig in een rechte lijn vanaf Groningen naar Lelystad Airport en komt rond 19.35 uur opnieuw langs Ens.

- 19.40-20.03 uur:

Voor de vierde en laatste keer vliegt de Boeing rond 19.40 uur de U-bocht bij Zeewolde. Zij zet dan via Biddinghuizen, het Vossemeer, Nagele, Tollebeek en Espel op 1830 meter koers naar Noord-Holland om even na acht uur te landen op Schiphol.

Waar kan je een reactie kwijt?


Het ministerie heeft de website www.belevingsvlucht.nl gemaakt, waarop tot 31 mei om 12:00 uur ervaringen en reacties kunnen worden geplaatst. Een begeleidingsgroep van bewoners, die het ministerie adviseert, gaat de vlucht evalueren. Daarna worden de uitkomsten aan minister Cora van Nieuwenhuizen en de Tweede Kamer beschikbaar gesteld.

Het ministerie benadrukt dat de vlucht niet is bedoeld om het besluit over Lelystad Airport te herzien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel