Mogelijk meer geld nodig om risico's Floriade op te vangen

ALMERE • Ma 11 juni 2018 | 22:00 • Maandag 11 juni 2018 | 22:00

De 11 miljoen euro die is gereserveerd om tegenvallers rond de Floriade op te vangen is aan de lage kant. Dat is de conclusie van een risicoanalyse die is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere. Er is daarbij gekeken naar de 17 grootste onzekerheden. In 2016 is een vergelijkbare analyse uitgevoerd. Hoewel bij de meeste zaken het risico gelijk is gebleven, wordt toch de conclusie getrokken dat het bedrag aan de lage kant is.

Vraagtekens


Dat komt vooral doordat in de huidige scenario’s met een aantal factoren nog geen rekening is gehouden. Het gaat dan om de beveiligingskosten, de aanleg van nutsvoorzieningen en het risico dat wetgeving rondom bouwvergunningen niet geschikt is voor de innovatieve projecten die op het Floriadeterrein moeten komen.

Alle risico’s zijn voor de analyse in een rekenmodel gestopt. Daaruit blijkt dat de 11 miljoen die is gereserveerd “met een zekerheid van circa 60% voldoende is de financiële gevolgen van de risico’s op te vangen.”

Grootste onzekerheid is nog altijd de kans dat het aantal betalende bezoekers lager uitvalt dan de verwachte 2 miljoen. Op plek twee staat het risico dat gehoopte overheidsbijdragen toch uitblijven.

Vanuit Den Haag doemt ook nog een ander gevaar op. Er heerst onduidelijkheid over de BTW-status van de gronden die gebruikt worden voor het Floriadeterrein. Mogelijk levert dit een naheffing op van de fiscus. “Correspondentie die tot op heden met de belastingdienst heeft plaatsgevonden geeft geen positief beeld”, zo staat er in de analyse.

Imagoschade


Naast financiële risico’s wordt er in het rapport ook een aantal zaken benoemd die niet zozeer in euro’s uit te drukken zijn, maar wel gevolgen kunnen hebben voor het imago van Almere en de Floriade. Bijvoorbeeld het gevaar dat door het hoge ambitieniveau de kans bestaat dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van lokale ondernemers. “Dit zal het imago van de Floriade en het draagvlak niet ten goede komen.”

Het geld dat nu is gereserveerd om risico’s op te vangen is al hoger dan waar in eerste instantie rekening mee werd gehouden. Zo’n anderhalf jaar geleden werd het bedrag verhoogd van 7 naar 11 miljoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel