Gedragscode voor vliegen met drones boven natuurgebieden

FLEVOLAND • Vr 15 juni 2018 | 11:44 • Vrijdag 15 juni 2018 | 11:44

Een gedragscode voor het vliegen met drones boven natuurgebieden moet er voor zorgen dat de dieren in Flevolandse Natura-2000 gebieden voldoende rust krijgen. De gedragscode wordt de komende tijd opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart, Dronewatch en de provincie Flevoland.

De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), dat toezicht op de natuurgebieden houdt, had een algeheel vliegverbod voor drones afgekondigd. Dronebezitters riskeerden een boete tot 1000 euro als ze toch zouden vliegen en waren hier niet blij mee. Ze dienden bezwaar in en dat was reden voor de partijen om samen in gesprek te gaan en om tot een oplossing te komen. 

Lastig handhaven


Strikt genomen hebben omgevingsdiensten geen zeggenschap over het gebruik van het luchtruim boven natuurgebieden, maar ze mogen wel handhaven op verstoring van de natuur. In de praktijk is het lastig aan te tonen of een drone voor verstoring zorgt. 

Volgens OGFV-directeur Paul Schuurmans was het zeker niet de bedoeling om het gebruik van drones geheel te verbieden. “Met de informatie die wij op onze website plaatsten wilden wij vooral mensen bewust maken van de mogelijke verstorende werking van een drone. Die informatie leidde echter tot nog meer onduidelijkheid.”

Nog deze zomer een gedragscode


Nog deze zomer moet er een document zijn met richtlijnen om te vliegen boven de natuurgebieden. Het doel is om de gedragscode uiteindelijk breder uit te rollen dan alleen Flevoland. 

''Ik zal me er sterk voor maken dat ook andere omgevingsdiensten en provincies hier uiteindelijk bij aanhaken”, aldus Schuurmans.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel