Bitcoinfabriek had 'zeer summiere' administratie

LELYSTAD • Wo 20 juni 2018 | 17:25 • Woensdag 20 juni 2018 | 17:25

Het Lelystadse bitcoinbedrijf Koinz Trading, dat in februari failliet werd verklaard, had een zeer summiere en onvolledige administratie. Dat schrijft de curator in een nieuw faillissementsverslag.

Koinz presenteerde zich vorig jaar als de grootste bitcoinfabriek van Nederland. Eigenaar Berry van Mourik zou op een geheime plek in Lelystad een grote fabriek hebben ingericht, waar zeer krachtige computers online geld genereerden. Investeerders in het bedrijf werd een vergoeding in bitcoins in het vooruitzicht gesteld.

Koinz Trading werd eerder dit jaar failliet verklaard, nadat investeerders al maanden geen rendement meer zouden hebben ontvangen. Tientallen gedupeerden deden aangifte bij de politie. Onder de schuldeisers zouden ook Belgische investeerders zijn.

Twee bedrijven


Uit verslag van de curator blijkt dat onderzoek naar het faillissement lastig is, omdat eigenaar Van Mourik twee bedrijven heeft. Behalve van het failliete Koinz Trading is de Lelystedeling ook eigenaar van Mining Hardware Solutions. Volgens de curator zijn de activiteiten van de vennootschappen met elkaar verweven. Zo zouden beide bedrijven mining computers hebben verkocht. De curator gaat de verwevenheid van de bedrijven de komende tijd ontrafelen.

Locatie fabriek onduidelijk


Koinz Trading huurde een kantoor aan de Albert Einsteinweg. Volgens de curator is in dit pand een zeer geringe bedrijfsinventaris voor de inrichting van het kantoor aangetroffen. De spullen zijn inmiddels geveild en hebben minder dan 1000 euro opgebracht. De huur van het kantoor is kort na het faillissement door de curator opgezegd. In het faillissementsverslag worden geen andere panden genoemd, waar de bitcoinfabriek van Van Mourik gevestigd zou kunnen zijn.

1,5 miljoen schuld


Volgens het verslag zeggen 76 particulieren en bedrijven nog geld van Koinz tegoed te hebben. In de meeste gevallen gaat het om investeerders die een of meerdere bitcoincomputers kochten en nog uitbetalingen in bitcoins tegoed hebben. Opgeteld claimen zij nog 1,5 miljoen euro van Koinz tegoed te hebben. Opmerkelijk is dat de koopovereenkomsten van de computers deels door Koinz zouden zijn gesloten, terwijl de vergoedingen aan investeerders telkens door het andere bedrijf van Van Mourik werden overgemaakt.​
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel