Bitcoinfabriek Koinz Trading failliet

LELYSTAD • Do 15 februari 2018 | 13:30 • Donderdag 15 februari 2018 | 13:30

Bitcoinfabriek Koinz Trading in Lelystad is failliet. De rechtbank in Amsterdam heeft het faillissement woensdag uitgesproken. Klanten van de bitcoinfabriek hadden daarom gevraagd omdat ze al maanden niet de hun beloofde bitcoins krijgen. Daarop deden ze aangifte van oplichting tegen het bedrijf en de oprichter. De politie meldt dat het gaat om tientallen aangiften. Koinz verkocht computers aan particulieren en beloofde de machines bitcoins te laten produceren. 

Het is nog onduidelijk hoeveel gedupeerden er precies zijn en hoeveel geld zij gezamenlijk in de fabriek hebben gestoken. Mogelijk hebben ook buitenlanders in de Lelystadse fabriek geïnvesteerd.

Volgens advocaat van de gedupeerden Jelmer de Vries waren er geruchten dat de uitbater van de bitcoinfabriek de computers van zijn cliënten aan het verkopen was. Nu het faillissement is uitgesproken, is volgens hem in ieder geval voorkomen dat de uitbater van de bitcoinfabriek het bedrijf verder leeg kan halen.

Een curator moet de komende tijd in kaart brengen wat er met het ingelegde geld is gebeurd en hoeveel computers er nog staan. Mocht blijken dat de uitbater frauduleuze handelingen heeft verricht, dan kan de curator die volgens de advocaat mogelijk nog deels terugdraaien.

Gedupeerden willen duidelijkheid over locatie


Met het faillissement van Koinz moet er volgens advocaat De Vries ook meer duidelijkheid komen over de locatie van de bitcoinfabriek en de bijbehorende computers. De uitbater deed eerder geheimzinnig over die locatie, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen. Miningcomputers zijn erg kostbaar. Ze bevatten bijvoorbeeld meerdere grafische kaarten van honderden euro’s per stuk.​
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel