Rekenkamer: gemeente is onduidelijk over participatie

DRONTEN • Do 21 juni 2018 | 0:04 • Donderdag 21 juni 2018 | 0:04

Het ontbreekt in Dronten aan een duidelijke visie op de participatie van burgers, bedrijven en organisaties bij het gemeentelijk beleid. Volgens adviesbureau Twynstra & Gudde is de uitwerking van het participatiebeleid daardoor niet scherp genoeg.

Het bureau onderzocht in opdracht van de gemeentelijke rekenkamer hoe de gemeente omgaat met het betrekken van de samenleving bij het opstellen en uitvoeren van taken op het gebied van onder andere zorg, leefbaarheid en woonomgeving.

Geen urgentie voor participatie


Doordat uitgesproken kaders afwezig zijn, reageert de gemeenteraad volgens Twynstra en Gudde pas als er iets fout gaat, in plaats van vooraf te sturen. De onderzoekers missen urgentie bij het bepalen van een visie en vinden dat de gemeente meer moet inspireren, onder andere door goede informatievoorziening.

Het onderzoek is het eerste project van de rekenkamer, die vorige zomer is ingesteld. Het onderwerp participatie is gekozen omdat veel partijen in de gemeenteraad hier veel aandacht voor hadden in hun verkiezingsprogramma.

Het nieuwe college van B en W vindt de inbreng van burgers, bedrijven en organisaties ook erg belangrijk. Bij de presentatie van de gemeentelijke plannen voor de komende vier jaar werd dat zelfs het meest belangrijke onderwerp genoemd. Het college kon daarbij niet aangeven hoe ze dat precies gaat doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel