'Veel psychische problemen bij boeren'

FLEVOLAND • Vr 22 juni 2018 | 8:48 • Vrijdag 22 juni 2018 | 8:48

Het merendeel van de boeren in Nederland kampt met psychische problemen zoals neerslachtigheid en slapeloosheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw. Volgens LTO Noord, waar Flevoland onder valt, is het daarom nodig dat er meer aandacht komt voor de geestelijke gezondheidszorg voor agrariërs. De organisatie werkt samen met zuivelorganisatie NZO aan een speciaal plan daarvoor. 

De oorzaak voor depressie en slapeloosheid bij boeren ligt voor een deel bij de hoeveelheid regels die er tegenwoordig zijn. "Als ondernemer maak je mooie plannen, en dan zie je dat de wet- en regelgeving soms frustreert", zegt Arnold Michielsen van LTO Noord. Boeren zijn hun zelfstandige positie daardoor kwijtgeraakt.

Kritische blik vanuit de samenleving


Verder hebben ze last van de manier waarop de samenleving tegen hen aankijkt. Die kijk lijkt steeds negatiever te worden. Sommige boeren zijn daardoor niet meer trots op het werk dat ze doen. "De agrarische sector ligt onder een vergrootglas, daar is op zich helemaal niets mis mee. Maar de emotie wint steeds vaker van de ratio. Daar is wel iets mis mee", vertelt Michielsen. 

Geen financiering na investering 


Ook zorgen om geld zijn een oorzaak voor psychische problemen bij boeren. Geld vanuit de overheid komt soms niet vanwege nieuwe regelgeving terwijl de boer al geïnvesteerd heeft. Hierdoor kunnen agrariërs in de problemen komen. Volgens Michielsen willen banken de boeren daar vaak in tegemoet komen, "maar ze gaan niet alle risico's op zich nemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel