Hoge Raad: moordenaar Tessa van Bokhorst definitief 20 jaar cel in

EMMELOORD • Di 26 juni 2018 | 14:00 • Dinsdag 26 juni 2018 | 14:00

Urker Riekelt van S. gaat definitief 20 jaar de cel in voor de moord op Tessa van Bokhorst. De Urker werd vorig jaar door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot die straf maar Van S. stapte naar de Hoge Raad.

Die moest onderzoeken of het gerechtshof zich aan de procesregels heeft gehouden en of het recht op de juiste wijze is toegepast. De Hoge Raad in Den Haag heeft nu geconcludeerd dat het gerechtshof in Leeuwarden geen fouten heeft gemaakt en dat de zaak niet opnieuw behandeld moet worden. 

De zaak


De 18-jarige Tessa van Bokhorst uit Swifterbant werd op 19 oktober 2014 dood gevonden in een uitgebrand vakantiehuisje op camping Het Bosbad in Emmeloord. Ze was met een steen op haar hoofd geslagen en daarna werd het chalet in brand gestoken. 

Tessa woonde met haar vader in een chalet op de camping. De verdachte heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Hij zou de baksteen waarmee Van Bokhorst is geslagen, hebben gebruikt om een antenne vast te zetten.

Oordeel rechtbank: 8 jaar cel


In eerste instantie oordeelde de rechtbank in 2015 dat Van S. alleen verantwoordelijk was voor poging tot doodslag op Tessa en veroordeelde hem tot 8 jaar cel. De rechter vond toen bewezen dat hij met de steen had geslagen, maar niet dat hij de brand had aangestoken. De Urker ging in hoger beroep, omdat hij zei niet voor de dood van Tessa verantwoordelijk te zijn. Ook het OM ging in hoger beroep omdat er 18 jaar cel was geëist voor moord en brandstichting. 

Maar het gerechtshof in Leeuwarden stelde dat de Urker wel verantwoordelijk is voor de fatale brand, die op drie plekken in de chalet is aangestoken. Omdat hij daarbij de tijd had om over zijn actie na te denken, vindt het hof dat er sprake is van voorbedachten rade. Daarmee is er sprake van moord en kwam het hof uit op een celstraf van 20 jaar cel. De Hoge Raad handhaaft nu dus die straf.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel