Scheepswrak middag open voor publiek

RUTTEN • Za 30 juni 2018 | 15:30 • Zaterdag 30 juni 2018 | 15:30

Het 18e-eeuwse scheepwrak bij Rutten was zaterdagmiddag open voor publiek. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) praatten de aanwezige bezoekers bij over alle vondsten. Volgens maritiem archeoloog en projectleider Yftinus van Popta zijn er al meer dan 1000 objecten gevonden. 

"Veel mensen zijn vooral benieuwd hoe het schip hier nou terechtkwam," vertelt Van Popta. De koopvaarder is zo'n 30 tot 35 meter lang, de andere schepen die in de Zuiderzee vergaan zijn, waren vaak maar 10 tot 15 meter lang. Het is dus bijzonder dat dit schip hier ligt. "Waarschijnlijk zal er een storm zijn geweest en is het schip daarom hier vergaan," denkt de projectleider. 

Veel bezoekers komen uit Noordoostpolder. "Het is hier in ons eigen gebied, dat is toch bijzonder om even te zien," vertelt een van de aanwezigen. Er is een kans dat in augustus nog een open dag georganiseerd wordt. Dan draait het vooral om de gehele bodem van het schip. 

De archeologen vonden eerder deze maand vier kanonnen in het scheepswrak. De vondsten zijn uitzonderlijk, omdat de meeste schepen die op de voormalige Zuiderzee voeren niet waren voorzien van bewapening, laat staan van zwaarder boordgeschut.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel